Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Joan Rosell

Article de referència:
Les noves generacions
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Economia catalana (535)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Personatges Personatges
Antoni Algueró (6)
Cristóbal Martínez Bordiu (3)
Friedrich von Hayek (1)
Jaume Castell (1)
Joan Rosell (39)
Josep Antoni Díaz-Salanova (1)
Juan Antonio Samaranch (54)
Salvador Millet i Bel (4)
Entitats Entitats
Banc Català de Desenvolupament (1)
Banc de Madrid (1)
Banca Suñer (1)
Foment del Treball Nacional (61)
Fundación para el Análisis Económico y Social (5)
Societat d’Estudis Econòmics (1)
Solidaritat Catalana (20)
Tele-Estel (4)
Tele/Exprés (14)
49 lectures d'aquest article
227 impressions d'aquest article
Joan Rosell
El 28 de març, quatre dies després de la sobtada mort d'Antoni Algueró, Joan Rosell va ser nomenat president de Foment del Treball. El nomenament no va requerir cap elecció, en la mesura que Rosell ja era vice-president de la patronal catalana. L'altre vice-president, Josep Antoni Díaz-Salanova, hi estava d'acord, i a les eleccions celebrades el mes de desembre anterior, quan va ser escollit Algueró, ja va quedar clar que Rosell era la persona més ben situada per substituir-lo en acabar aquell el seu mandat el 1998.

Rosell, amb 38 anys, era en el moment del seu nomenament el president més jove de la història de Foment. Joan Rosell i Lastortras va néixer a Barcelona el 13 de gener de 1957. Rosell era nebot d'un dels grans magnats de la indústria catalana de postguerra: Jaume Castell (1917-1984). Castell era el fundador d'Hilaturas Gossypium, el grup Tecla i Terinsa, i propietari del 70% del grup públic Intelhorce. També era fundador del Banc de Madrid i del Banc Català de Desenvolupament, aprofitant una llicència que el règim de Franco li va donar per engrandir la gironina Banca Suñer. A més, Castell tenia interessos a La Piara, Pastas La Familia, Seguros La Constancia i Seguros El Porvenir, i a la immobiliària Politur. En el terreny cultural, Castell va escriure obres de teatre sota el pseudònim de Jaime Silas, era l'amo de l'editorial Argos i cofundador del diari Tele-exprés i la revista Tele-estel. Castell era amic de Cristóbal Martínez Bordiu, Joan Antoni Samaranch i Claudi Boada. El seu notari era José Maria Porcioles, i el seu assessor jurídic, Joaquim Viola.
Amb aquests precedents, Joan Rosell va poder posar en pràctica ràpidament els seus estudis d'enginyeria industrial, i es va integrar de ple en el món empresarial des de ben jove, com a director general de l'empresa Congost i establint els seus propis lligams.

Relacionat amb el lobby suís de Mont Pélérin, promogut pel premi Nobel d'economia Friedrich von Hayek, és autor d'un llibre, juntament amb Joaquim Trigo i Joan Torras Gómez, Crear 80.000 empresarios, editat el 1982.

Rosell també es va vincular a la Societat d'Estudis Econòmics, presidida per Salvador Millet i Bel, des que aquesta societat es va crear, i va col·laborar amb la Fundación para el Análisis Económico y Social, totes dues vinculades al Partit Popular. En tot cas, l'única militància política de Rosell reconeguda va ser la seva presentació a les llistes de la conservadora Solidaritat Catalana a les eleccions catalanes del 1980.