Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Johann Cruyff

Article de referència:
La quarta lliga de l'era Cruyff
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Futbol (1129)
Personatges Personatges
Johan Cruyff (68)
Josep Lluís Núñez (63)
Entitats Entitats
Ajax d`Amsterdam (17)
Feyenoord Rotterdam (6)
France Football (16)
Futbol Club Barcelona (971)
Los Angeles Aztecas (club de futbol) (2)
Pilota d`Or (26)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Amsterdam (Holanda) (18)
23 lectures d'aquest article
34 impressions d'aquest article
Johann Cruyff
Hendrik Johannes Cruyff va néixer el 25 d'abril de 1947 a Amsterdam, Holanda; exactament al número 92 del carrer de Tuinbews. Allí el seu pare tenia una botiga de fruites i verdures.

La seva afició al futbol ja havia començat al carrer, i va ser el seu oncle Heinz el qui va aconseguir que ingressés amb deu anys a l'Ajax. El fitxatge va ser un èxit. A la primera temporada aquell noi prim va aconseguir fer 74 gols.

La mort del seu pare va semblar estroncar la seva carrera, però el destí li va ser favorable. Un joier important de la ciutat va oferir feina a la seva mare a les instal·lacions del De Meer i així Johan va poder continuar jugant al futbol. Als 14 anys ja va guanyar el seu campionat amb l'equip d'Amsterdam. Va ser llavors que va decidir de jugar sempre amb el número 14 a l'esquena. Als 17 anys ja jugava al primer equip; era el 15 de novembre de 1964, contra el Groningen.

Des de llavors, l'Ajax va guanyar sis Lligues, quatre Copes d'Holanda, tres Copes d'Europa i dos Supercopes europees. Johan va rebre, personalment, en tres ocasions la Pilota d'Or que atorgava cada any la revista France Football.

Johan es va casar als 21 anys amb Danny Coster, filla d'un ric home de negocis. Cinc anys més tard fitxava pel que seria el segon equip de la seva vida, el Futbol Club Barcelona. Aquell any el Barça va guanyar la Lliga. L'any 1978, coincidint amb l'arribada de Josep Lluís Núnez a la presidència del Club, Cruyff abandona el Barça i se'n va als Estats Units a jugar amb Los Angeles Aztecas i el Washington Diplomats.

L'any 1981 va tornar a l'Ajax i l'equip va guanyar la Lliga aquell any i el següent. Un any després, per diferències amb el seu president, Tom Harmsen, va fitxar pel Feyenoord i l'equip va conquistar la Lliga i la Copa.

L'any 1986, Cruyff va començar la seva carrera com a entrenador, primer a l'Ajax i a partir de 1990 en el Barça, club amb el qual ha obtingut la victòria en quatre Lligues consecutives, una Copa d'Europa i una Supercopa l'any 1992.