Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1998

Imprimir    Recomanar article
John Hume

Article de referència:
Premi Nobel a una pau inacabada
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Conflicte irlandès (195)
Pau i resolució de conflictes (406)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
John Hume (12)
John Major (27)
Martin Luther King (7)
Patricia Hume (1)
Entitats Entitats
Irish Republican Army (110)
Moviment de Drets Civils (1)
Parlament de Stormont (8)
Partit Socialdemòcrata i Laborista (Irlanda del Nord) (19)
Sinn Féin (84)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Irlanda del Nord - Ulster (105)
20 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
John Hume
John Hume va néixer el 18 de gener de 1937 a Derry, una de les ciutats més afectades pel conflicte entre protestants i catòlics d'Irlanda del Nord. Fill d'un operari torner, va estudiar en el Saint Columb's College i en el seminari de Maynouth, abans de començar a treballar de mestre.

Seguidor de l'ideari de Martin Luther King i membre des del 1968 del Moviment de Drets Civils, Hume va iniciar la seva carrera política el 1969 en ser elegit diputat al Parlament d'Irlanda del Nord pel districte de Derry.

El 1970 va ser un dels fundadors del Partit Socialdemòcrata Laborista (SDLP), pel que va ser escollit diputat el 1972. Nomenat conceller de comerç el 1973, el 1979 va a ser elegit eurodiputat i cap de la seva formació. El 1983 va accedir a la Cambra dels Comuns.

El 1988 va establir els primers contactes amb el Sinn Féin i el 1992 amb el govern britànic de John Major, que culminarien el desembre de l'any següent en la històrica declaració de principis de Downing Street sobre la pacificació de l'Ulster. Hume, convençut que la unificació d'Irlanda només podia ser el resultat de la fi de la violència i només podia fructificat amb el consentiment dels protestants, havia participat en totes les instàncies negociadores muntades en aquest període: l'assemblea de Belfast, les relacions entre Belfast i Dublín i les relacions Londres-Dublín. També havia estat el propulsor de la participació nord-americana, tant en el procés de pau com en el tema d'ajuts i inversions en els sis comtats nord-irlandesos.

Casat amb Patricia Hume i pare de dos nois i tres noies, John Hume era considerat el veritable artífex del canvi d'orientació política registrat pel Sinn Féin, i coautor, juntament amb el líder d'aquesta formació, Gerry Adams, del convenciment assolit el 1996 per l'IRA de la inviabilitat de la via de la violència, que va fructificar, finalment, amb l'anunci de treva definitiva.