Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Jonathan Edwards

Article de referència:
El salt de l'any 2000
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Atletisme (118)
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Personatges Personatges
Ademar Ferrera de Silva (1)
Jonathan Edwards (5)
Víktor Saneiev (1)
Willie Banks (1)
Entitats Entitats
Campionat del Món d´Atletisme (35)
Universitat de Durham (1)
46 lectures d'aquest article
16 impressions d'aquest article
Jonathan Edwards
El 7 d'agost de 1995, l'atleta anglès Jonathan Edwards va aconseguir la medalla d'or de triple salt als Campionats del Món d'atletisme celebrats a la ciutat sueca de Göteborg. La medalla d'Edwards anava acompanyada, a més, d'una nova marca mundial de primera magnitud en batre per dos cops (18,16 m al primer intent i 18,29 m al segon) la barrera dels 18 metres, fins llavors no superada. Mai no s'havia batut el rècord mundial de triple dos cops des dels Jocs Olímpics de 1968 a Mèxic, quan el brasiler Ademar Ferreira da Silva i el soviètic Víktor Saneiev van batre el rècord del món de l'especialitat dos cops en un mateix dia.

L'únic factor a tenir en compte a favor de la marca era el vent d'1,3 m/s que bufava a Göteborg el dia de la marca, per sota, però, dels 2 m/s tolerats. El 25 de juny de 1995, precisament, Edwards havia aconseguit a la Copa Europea de Lilla la millor marca de la història amb vent (no tolerat) en fer 18,43 m.

L'anterior rècord, 17,98 m, també era seu i l'havia aconseguit el 18 de juliol de 1995 a Salamanca. En aquella ocasió va batre la marca establerta deu anys enrere pel nord-americà Willie Banks.

En establir el rècord, Edwards, fill d'un rector baptista, va aixecar els braços enlaire i va donar gràcies a Déu, que, segons va dir, era qui guiava els seus triomfs, ajudat també pels seus dos preparadors, Dennis Noble, de la Universitat de Florida, i Peter Stanley.

La fe baptista d'Edwards, però, havia estat un obstacle en la seva carrera, ja que no li permetia saltar en diumenge, el dia del Senyor. Fins al 1993 Edwards va respectar el precepte. Aquest fet li va ocasionar perdre's la final del Mundial de Tòquio, tot i les pressions que va rebre, on era un dels principals favorits. El mateix va passar en dues Copes d'Europa.

Edwards havia viscut des de ben petit les creences baptistes que li va inculcar el seu pare, Andrew Edwards, pastor de Bearwood, a prop de Bournemouth, Anglaterra, que el 18 de juliol, el dia que Jonathan va batre el rècord a Salamanca, va celebrar els 25 anys d'apostolat i els 30 de matrimoni amb la seva dona, Jill.

Jonathan Edwards, nascut a Londres el 1966, es va graduar en física per la Universitat de Durham. Treballa en els laboratoris d'un hospital a Newcastle, és casat i té dos fills.

Edwards va ser designat el millor atleta de l'any 1995.