Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Jorge Sampaio

Article de referència:
Jorge Sampaio, nou president de Portugal
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Partits polítics i entitats (1853)
Personatges Personatges
Aníbal Cavaco Silva (12)
António Salazar (3)
António Guterres (21)
Jorge Sampaio (21)
Entitats Entitats
Partit Socialista de Portugal (14)
14 lectures d'aquest article
10 impressions d'aquest article
Jorge Sampaio
Jorge Fernando Branco de Sampaio va néixer el 18 de setembre de 1939 a Cintra, a prop de Lisboa, en una família benestant. Estudiant de dret a la Universitat de Lisboa, va començar la carrera política el 1958, quan va donar suport a la candidatura presidencial d'Humberto Delgado, el principal opositor al dictador António Salazar. Dos anys més tard, va fundar l'Associació Acadèmica de Lisboa, una organització estudiantil de caràcter antisalazarista.

El 1961 va ser empresonat, acusat de subversió. Llicenciat el 1962, es va establir com a advocat, però es va mantenir sempre vinculat als moviments democràtics opositors a la dictadura de Salazar.

Durant la Revolució dels Clavells del 1974 va ser un dels fundadors del Moviment d'Esquerra Socialista i del Grup d'Intervenció Socialista, fins que el 1978 va ingressar al Partit Socialista Portuguès.

El 1979 va ocupar durant uns mesos el càrrec de secretari d'Estat per a la cooperació exterior del quart govern provisional, càrrec que va abandonar per discrepàncies amb el primer ministre Vasco Gonçalves. El mateix any va accedir al secretariat nacional del Partit Socialista, que l'any següent el va nomenar president del grup parlamentari del partit.

El 1986, l'any de la derrota electoral socialista, Sampaio va passar a formar part del grup de col·laboradors de la secretaria general de Màrio Soares, i tres anys més tard va ser nomenat secretari general del partit, substituint Víctor Constàncio.

Va ser elegit alcalde de Lisboa el 1989 i va mantenir el càrrec fins al 1996, en coalició amb els comunistes des del 1993. El 1991 va perdre les eleccions generals davant Cavaco Silva, i va cedir la secretaria general del partit a António Guterres.

Gran aficionat al golf i seguidor de l'Sporting de Lisboa, Sampaio es va casar amb Maria José Rita, directora de les línies aèries portugueses TAP, amb qui va tenir dos fills.