Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
José Antonio Ardanza

Article de referència:
Eleccions basques
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Carlos Garaikoetxea (9)
José Antonio Ardanza (29)
María Gloria Urtiaga (1)
Xabier Arzalluz (60)
Entitats Entitats
Caja Laboral Popular (3)
Cooperativa Arrasate (1)
Eusko Alkartasuna (167)
Partit dels Socialistes Bascos (99)
Partit Nacionalista Basc (440)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
País Basc / Euskadi (267)
48 lectures d'aquest article
25 impressions d'aquest article
José Antonio Ardanza
El diumenge 23 d'octubre, José Antonio Ardanza va revalidar el seu quart mandat com a lehendakari a les elecccions autonòmiques celebrades aquell dia a Euskadi. El seu partit va aconseguir el major nombre de vots, si bé la falta de majoria va obligar el PNB a formar govern amb el Partit Socialista d'Euskadi i Eusko Alkartasuna.

José Antonio Ardanza va néixer a Elorrio (Biscaia) el 10 de juny de 1941. Fill degudari, va fer el batxillerat als jesuïtes i sis anys al seminari diocesà, però va deixar la carrera de capellà pels estudis de dret a Deusto.

Com a advocat va treballar per a les cooperatives d'Arrasate, a Guipúscoa, i també en l'assessoria jurídica de la Caixa Laboral Popular, una institució creada per les cooperatives.

Políticament, Ardanza es va afiliar al PNB l'any 1961. L'any 1979 va ser elegit alcalde d'Arrasate i l'any 1983 diputat per Guipúscoa.

El desembre de 1984 va ser designat pel PNB successor de Carlos Garaikoetxea en la presidència del govern basc. La seva tasca es va centrar en l'acció de govern, defugint les picabaralles de partit. Aquesta línia la va mantenir en els seus altres dos mandats.

A les crítiques rebudes pel protagonisme del president del PNB, Xabier Arzallus, Ardanza va contestar que tots dos feien feines diferents: Arzallus buscava vots i ell s'encarregava de mantenir-los.

Casat amb María Gloria Urtiaga, Ardanza té dos fills: Nagore i Aitor.