Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Josep Millàs, president d’Òmnium Cultural, lliura el premi a Josep Benet

Articles dependents
Josep Benet
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Festivals i premis literaris (704)
Personatges Personatges
Josep Benet (16)
Entitats Entitats
Premi d´Honor de les Lletres Catalanes (64)
64 lectures d'aquest article
7 impressions d'aquest article
Josep Benet, un premi amb història
Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
El 25 de maig de 1996 l'historiador i advocat Josep Benet i Morell va ser guardonat amb el 28è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en un acte celebrat al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Benet havia estat un dels principals impulsors de la creació del premi l'any 1969, amb l'objectiu de "destacar la feina intel•lectual de les persones que haguessin contribuït d'una manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

Josep Benet no era un historiador professional, però algunes obres seves com ara Maragall i la Setmana Tràgica (1963) o Catalunya sota el règim franquista (1973) havien tingut un gran ressò popular. Des del 1985, dirigia el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, cosa que, segons havia declarat, li treia temps per continuar la seva tasca d'investigació. Tot i així, el 1992 va publicar El president Tarradellas en els seus textos, un llibre molt polèmic per les afirmacions que s'hi feien sobre les circumstàncies del retorn a Catalunya del president de la Generalitat. També va ser polèmica la posició que va prendre en contra del reportatge de Dolors Genovès Sumaríssim 477, emès per Televisió de Catalunya, sobre l'assassinat de Manuel Carrasco i Formiguera.

Un dels membres del jurat, Jordi Sarsanedas, va recalcar la gran aportació a la història de la Catalunya moderna i a la defensa de la cultura catalana que havia fet Benet i va recordar que el premi s'atorga no solament a literats, sinó també a científics que hagin usat la llengua catalana en els seus treballs. En la llista de guardonats hi havia noms il•lustres com Jordi Rubió, Joan Oliver, Salvador Espriu, Josep Vicenç Foix, Pere Calders, Manuel Sanchis-Guarner, Pau Vila i Mercè Rodoreda, l'única dona guardonada. El 1995, el guardonat havia estat el poeta rossellonès Antoni Cayrol.

Benet es va mostrar molt satisfet per haver estat distingit i va recordar els anys de la creació del premi. Al discurs, va dir que, malgrat que el premi s'havia instituït per reconèixer la tasca de les persones que havien estat fidels a la llengua catalana, això no hauria d'excloure les que havien fet part de la seva obra en castellà.