Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Josep Lluís Núñez

Article de referència:
Ronaldo se'n va i arriba Van Gaal
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Economistes, empresaris, emprenedors (301)
Futbol (1129)
Personatges Personatges
Anton Parera (3)
Joan Gaspart (62)
Johan Cruyff (68)
Josep Lluís Núñez (63)
Louis Van Gaal (51)
Nicolau Casaus (9)
Robert William Robson (15)
Terry Venables (1)
Entitats Entitats
Futbol Club Barcelona (971)
Núñez y Navarro (4)
Recopa d`Europa de Futbol (15)
UEFA Champions League (133)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Barcelona (3483)
Barakaldo (Biscaia) (6)
17 lectures d'aquest article
17 impressions d'aquest article
Josep Lluís Núñez
Josep Lluís Núñez Clemente va néixer el 7 de gener de 1931 a Barakaldo, Biscaia. Als sis mesos va anar a viure a Portbou, a l'Alt Empordà, en ser destinat el seu pare, carrabiner de duanes, a aquest poble. Als 22 anys va començar a treballar com a agent d'assegurances. El 26 de setembre de 1956 es va casar amb Maria Lluïsa Navarro i Obón, filla de Francesc Navarro, principal propietari de l'empresa familiar Construcciones Navarro. Després del casament Josep Lluís Núñez va començar a portar l'administració de l'empresa, on ràpidament va assolir un lloc rellevant. L'empresa va canviar el seu nom social vàries vegades fins que l'any 1962 es va establir el de Construcciones Navarro y Núñez, SA. L'any 1966 va dissoldre l'empresa i poc després va fundar la immobiliària Núñez i Navarro que va saber aprofitar el creixement urbanístic dels anys seixantes per convertir-se en un dels principals grups immobiliaris catalans. El 1997 el consorci Núñez i Navarro estava format per unes 180 empreses de promoció i construcció d'habitatges. Des dels anys 60 havia construït unes 18.000 vivendes, uns 200.000 metres quadrats d'oficines i més de 10.000 places d'aparcament.

El 1978 Josep Lluís Núñez va presentar-se per primera vegada a les eleccions a la presidència del Futbol Club Barcelona. Amb l'eslògan "Un Barça triomfant" va derrotar els altres dos candidats, Ferran Ariño, a qui va superar per només 815 vots, i Nicolau Casaus, a qui va derrotar per 4.000 vots i que va ser un dels primers que va incorporar a la seva junta directiva, a la que també hi van entrar Albert Parera i Joan Gaspart.

La presidència de Núñez pot dividir-se en dues etapes clarament diferenciades. A la primera, entre 1978 i 1985, l'equip de futbol va canviar set vegades d'entrenador fins què, amb el britànic Terry Venables, es va guanyar per primera vegada la Lliga des que Núñez havia accedit a la presidència. Aquest triomf però, no va tenir continuïtat i dos anys més tard, es va produir l'anomenat "motí de l'Hespèria", en què els principals jugadors de l'equip de futbol van signar un manifest en contra de la gestió de Núñez i demanant la seva dimissió.

Amb l’arribada de Johan Cruyff com a entrenador es va inaugurar una segona etapa de la presidència de Núñez i es va aconseguir la millor seqüència de resultats de la història del club, entre d'altres quatre títols de Lliga consecutius, la Copa d'Europa i la Recopa. Després d'un any de transició, amb Bobby Robson a la banqueta, Núñez es va declarar disposat a deixar enrere definitivament l'"era Cruyff" i per això va decidir avançar la celebració d'eleccions per a poder encetar el nou període amb el suport dels vots dels socis. Per a fer oblidar Cruyff va fitxar un altre holandès, Louis Van Gaal, amb fama d'aconseguir bon futbol i resultats.