Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Josep Maria Benet i Jornet

Article de referència:
L'any de 'Poble Nou'
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Teatre (195)
Televisió (467)
Personatges Personatges
Josep Maria Benet i Jornet (21)
Entitats Entitats
Escola d`Art dramàtic Adrià Gual (5)
Gran Enciclopèdia Catalana (GEC) (21)
Premi Josep Maria de Sagarra (3)
39 lectures d'aquest article
8 impressions d'aquest article
Josep Maria Benet i Jornet
El nom de Josep Maria Benet i Jornet va quedar, a partir del 1994, associat a la història de la televisió en català, en ser l'autor de la primera telenovel•la de producció i realització pròpia de la televisió catalana, Poble Nou.

Benet i Jornet va néixer a Barcelona el 20 de juny de 1940. Va fer els seus primers estudis als escolapis de la ronda de Sant Antoni, i els universitaris de filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona.

El 1962 va entrar en contacte amb l'escola d'art dramàtic Adrià Gual, i l'any següent va guanyar el primer premi Josep Maria de Sagarra amb l'obra Una vella coneguda olor. L'any 1967 va començar a treballar a la Gran Enciclopèdia Catalana, on va continuar fins a l'any 1971. Després es va dedicar íntegrament a la tasca teatral i va col•laborar de forma destacada en la recuperació del teatre en català, tant a l'escenari pròpiament dit com a la televisió.

Abans d'escriure l’argument i dirigir l'equip de guionistes de la sèrie televisiva, havia escrit nombroses obres de teatre. Després d'Una vella coneguda olor en van seguir més de trenta, entre les quals destaquen: Supertot, El manuscrit d'Ali Bei, Berenàveu a les fosques, La desaparició de Wendy, Revolta de bruixes, Descripció d'un paisatge i Desig.