Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
El doctor Josep Trueta, mort l'any 1977

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Científics, innovadors, investigadors (120)
Medicina i investigació mèdica (210)
Personatges Personatges
Cassià Maria Just (7)
Enric Ribas i Ribas (1)
Josep Trueta i Raspall (4)
Josep Maria Prim (1)
Manuel Corachán (1)
Salvador Madariaga (1)
Entitats Entitats
Anglo-Catalan Society (2)
BBC (28)
Consell Nacional Català de Londres (1)
Hospital de Sant Pau de Barcelona (20)
Radcliffe Hospital d´Oxford (1)
Universitat Autònoma de Barcelona (131)
Wingfield Morris Orthopaedic Hospital (1)
90 lectures d'aquest article
65 impressions d'aquest article
Homenatge a un científic compromès
Josep Trueta i Raspall
L’any 1997, amb motiu del centenari del seu naixement, es van realitzar múltiples actes en memòria del cirurgià Josep Trueta i Raspall, una figura cabdal de la medicina contemporània que va desenvolupar la part més important de la seva carrera a Anglaterra ja que va haver d’exiliar-se de Catalunya el 1939. La Junta de Govern del Col·legi de Barcelona va declarar l’any 97 com l’Any Dr. Trueta “per homenatjar la figura d’un home que fou símbol del metge al servei dels malalts, investigador i amant del seu país”.

Entre els actes commemoratius destaca la publicació d’una biografia de Trueta (L’esperit de Josep Trueta) escrita per Josep Maria Prim on s’asseguraven que Trueta va estar en dues ocasions molt a prop d’aconseguir el premi Nobel de Medicina, però que no li va ser concedit a causa de la intervenció del pensador espanyol Salvador de Madariaga que va considerar que el premi podria ser utilitzat pel nacionalisme català en contra d’Espanya, i és que Josep Trueta va combinar sempre les seves tasques científiques amb la defensa i divulgació de la catalanitat. Va ser membre del Consell Nacional Català de Londres (1940), promogué l’Anglo-Catalan Society (1952) i les emissions en català de la BBC. Al 1940 va escriure The Spirit of Catalonia (fins al 1976 no es va poder publicar a Catalunya, encara que havia estat traduït al català a Mèxic els anys cinquanta) per donar a conèixer la problemàtica de Catalunya al món anglosaxó.

Josep Trueta i Raspall havia nascut al barri del Poblenou de Barcelona el 27 de octubre de 1897 en el si d’una família d´extensa tradició mèdica, en principi de jove Trueta volia dedicar-se a la pintura però influenciat pel seu pare es va decantar per la medicina. Es va llicenciar el 1921 i es doctorà un any després. Com a cirurgià es va formar amb Manuel Corachán a l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Ja de seguida es va inclinar per la cirurgia de l’aparell locomotor. Al 1935 va ser nomenat cap de servei de l’hospital en substitució d’Enric Ribas i Ribas, fundador de la moderna escola catalana de cirurgia.

Abans d’esclatar la guerra civil Trueta havia començat a aplicar als accidentats el mètode de Winner Orr que combatia la osteomielitis crònica -infecció de la medul·la òssia i del teixit contigu- amb un drenatge i la immobilització amb guix del membre afectat. Amb l’esclat de la guerra civil, l’aplicació del mètode desenvolupat pel doctor Trueta va salvar milers de vides i va evitar les fins llavors ineluctables amputacions de membres, tant entre els ferits al front com entre la població civil víctima dels bombardejos. El 1938 sintetitzà els seus coneixements en el llibre El tractament actual de les fractures de guerra.

El 1939 Trueta va haver d’abandonar Catalunya i , davant la imminència de la II Guerra Mundial, va renunciar a la tranquil·la carrera acadèmica que li oferia a Caracas el doctor Corachan, i va establir-se a Anglaterra on va poder aplicar els seus coneixements en el tractament de víctimes de la guerra . Va treballar al Radcliffe Hospital d’Oxford i al Wingfield Morris Orthopaedic Hospital i novament el seu mètode va permetre reduir els devastadors efectes dels bombardejos nazis. El 1945 va ser anomenat doctor honoris causa per la Universitat de Oxford i catedràtic de Cirurgia Traumatològica i Ortopèdia al 1949.

Trueta no va abandonar mai la tasca investigadora, en aquest camp va ser especialment important el seu descobriment de la doble circulació renal, després d’analitzar les causes per la qual després d’un traumatisme important eren freqüents les morts per un problema renal. Aquest descobriment va ser qualificat en el món científic com el més gran després de la penicil·lina i li va valer ser nominat en dues ocasions pel Premi Nobel de Medicina.

Josep Trueta es va jubilar com a professor de la Universitat d’Oxford al setembre de 1965 però va seguir vinculat com a professor emèrit fins que el 1969 va tornar a Catalunya on va prosseguir les seves tasques d’investigació. El 1976 fou investit doctor Honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va morir a Barcelona el 19 de gener de 1977. L’Abad de Montserrat, Just Cassià va dir en el seu enterrament “Oficialment en aquesta terra se l’ha reconegut tard i amb mesquinesa”.