Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Joseph Brodsky

Article de referència:
Premis Literaris
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Joseph Brodsky (3)
25 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Joseph Brodsky
El poeta nord-americà d'origen rus i premi Nobel de literatura 1987 Joseph Brodsky va morir el 28 de gener a 55 anys a casa seva, a Nova York, a conseqüència d'un atac de cor. Considerat el més gran poeta rus de la segona meitat de segle, entre les seves obres van destacar Parte de la oración y otros poemas, Menos que uno, La canción del péndulo i Marca de agua. Apuntes venecianos.

Nascut a Leningrad, nom soviètic de Sant Petersburg, el 1940, fill d'un fotògraf comercial i una traductora de diversos idiomes, Joseph Aleksandròvitx Brodsky va començar a escriure a 18 anys, mentre aprenia l'anglès i el polonès pel seu compte. El 1955 va abandonar l'escola i va començar a treballar en diferents feines.

Vinculat al món dels dissidents soviètics, l'any 1964 el poeta i assagista va ser empresonat pel caràcter "subversiu" que tenia la seva obra. Uns anys després va ser acusat de "parasitisme social" i condemnat a treballs forçats a Sibèria, fins que la pressió internacional va aconseguir alliberar-lo, l'any següent, el 1965. El 1972 Joseph Brodsky va ser obligat a abandonar la Unió Soviètica i es va exiliar als Estats Units, on va adoptar la nacionalitat nord-americana l'any 1977.

Als Estats Units, Brodsky es va dedicar a la docència, i va donar classes a la Universitat de Michigan, primer, i al Queen's College de Nova York i al Mount Holyoke College de Massachusetts, després. Brodsky, que mai no va tornar al seu país d'origen malgrat haver-ne tingut l'ocasió en els anys anteriors a la seva mort, va ser nomenat Poeta Llorejat dels Estats Units el 1991, i es va convertir així en el primer literat nascut fora d'aquest país que rebia el guardó. A Suècia va ser investit doctor honoris causa en filosofia per la Universitat d'Uppsala. A Itàlia, país que estimava, sobre el qual havia escrit nombrosos poemes i que havia visitat repetidament, va rebre el Premi Castiglione.