Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Kenzaburo Oé

Article de referència:
Més enllà de la polèmica
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Premis Nobel (196)
Personatges Personatges
Kenzaburo Oé (4)
10 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Kenzaburo Oé
El dijous 13 d’octubre l’escriptor japonès Kenzaburo Oé va guanyar el premi Nobel de literatura 1994.

Kenzaburo Oé va néixer l’any 1935 a Ose, regió de Shikoku, i va estudiar literatura francesa a la Universitat de Tòquio. Als anys seixanta va combatre la renovació del tractat d’amistat entre els Estats Units i el Japó. Casat i amb un fill autista -Hikari, que el va acompanyar en la cerimònia d'entrega-, Oé havia rebut els premis Akutagawa, Tanizaki i l'Europàlia Comunitària abans d’obtenir el Nobel.

Fora del Japó, l’obra d’'Oé era poc coneguda abans de concedir-li el premi, malgrat haver-hi set novel·les seves traduïdes al francès, l’anglès i el suec. En castellà hi havia també una traducció feta: Una cuestión personal (1989).

La vida d'Oé havia estat com la de tants nens que havien nascut abans de la Segona Guerra Mundial. "Durant la guerra del Pacífic jo era un nen, i quan va acabar la guerra, l’emperador, que era un déu per a nosaltres, va baixar del tron i va dir que també era un ésser humà; aquesta humiliació em va impressionar profundament. Llavors va començar la vida d’un nou Japó amb democràcia i un sistema educatiu totalment diferent."

Dos dies després d’haver rebut el premi Nobel, Oé va rebutjar la condecoració de la Cultura, màxim guardó que atorga el govern japonès a personalitats de la cultura i les ciències. Oé va manifestar: "No acceptaré la medalla Bunka Kunsho (orde de la cultura), la rebutjaré... Sóc un demòcrata de la postguerra i la medalla no és apropiada per a mi, ja que prové directament de l’Estat."