Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Kofi Annan

Article de referència:
Buscant un model per al segle XXI
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Política internacional (1336)
Personatges Personatges
Butros Gali (24)
Kofi Annan (135)
Entitats Entitats
Organització de les Nacions Unides (606)
Organització Mundial de la Salut (74)
23 lectures d'aquest article
Kofi Annan
L'1 de gener de 1997 havia d'entrar en funcions el nou secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, després que el vet dels Estats Units impedís la reelecció de Butros Gali. En ser elegit, Annan es va convertir en el primer secretari general de la història de les Naciones Unides de l'Àfrica negra, i era també el primer que procedia de la mateixa organització, on treballava des de feia 30 anys.

Kofi Annan va néixer el 1938 a Ghana, on el seu pare era governador regional i empresari. Va fer estudis universitaris de ciència i tecnologia al seu país, i el 1959 va obtenir una beca de la Fundació Ford que li va permetre graduar-se en economia al Macalaster College de la Universitat de Minnesota. Després va continuar la formació a l'Institut d'Estudis Internacionals de Ginebra, i va iniciar les seves activitats professionals a l'Organització Mundial de la Salut el 1962.

Entre el 1965 i el 1971 va treballar a la Comissió Econòmica Africana, amb seu a Etiòpia, i, després d'ampliar la seva formació al MIT de Massachusetts, va tornar a Ghana el 1974 per fer-se càrrec de la direcció de l'agència nacional de turisme. Però el 1976 va tornar a treballar per l'ONU, i es va integrar a la direcció de l'organisme a les seus de Nova York i Ginebra.

Després de treballar als departaments de comptabilitat i personal de l'ONU, el 1990 va participar en la comissió destacada a l'Iraq que va negociar el final de la guerra, i l'alliberament dels ostatges occidentals i dels 500.000 treballadors asiàtics retinguts per l'exèrcit iraquià a Kuwait. El 1993 va ser nomenat subsecretari de l'ONU amb responsabilitats sobre les operacions de pau. Annan estava casat amb la pintora i jurista sueca Nane Lagergren, amb qui havia tingut tres fills.