Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
La introducció de l'euro

Article de referència:
L'euro, una mica més a prop
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Euro, conversió monetària (96)
Política europea (690)
Entitats Entitats
Banc Central Europeu (107)
Comissió Europea (242)
Institut Monetari Europeu (7)
Unió Europea (1018)
30 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
La introducció de l'euro
El Llibre Verd de la Comissió (maig del 1995) i l'informe de l'Institut Monetari Europeu (IME) per a la cimera de Madrid (desembre del 1995) van establir l'escenari de la introducció de la nova moneda única europea, l'euro. Per tenir en compte tant les necessitats dels agents privats com les de les autoritats públiques, com per aconseguir un canvi amb els menors costos possibles d'incertesa i credibilitat, es preveia una introducció de l'euro en tres etapes.

A la primera etapa, que hauria de començar tan aviat com fos possible dintre del 1998, es decidiria quins països passarien a la tercera fase de la UEM i entraria en funcionament el Sistema Europeu de Bancs Centrals (SEBC), format pel Banc Central Europeu (BCE), que substituiria l'Institut Monetari Europeu i els bancs centrals estatals, i començaria la producció de bitllets i monedes. La Comissió detallaria el marc jurídic de l'euro i les seves especificacions tècniques.

A la segona etapa, entre primers del 1999 i finals del 2001, els tipus de canvi entre les monedes integrades es fixaria irrevocablement i desapareixeria el mercat oficial de canvis de monedes, l'ecu (una cistella de monedes) passaria a convertir-se en una moneda, l'euro, amb un canvi d'l a 1, i l'euro s'estendria a la política monetària, a la política canviaria, a l'emissió del deute públic negociable i als mercats interbancaris.

A la tercera etapa, entre principis i mitjans del 2002, s'aniria introduint l'euro com a moneda fiduciària, que en un primer moment coexistiria amb les monedes nacionals, fins que a partir del juliol del 2002 l'euro esdevindria l'única moneda de curs legal als països membres de la UEM.