Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Luis Miguel Dominguín va ser famós per la seva manera de torejar i pels seus “affaires” sentimentals

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Altres professions (37)
Personatges Personatges
Ava Gardner (5)
Francisco Franco (47)
Luis Miguel Dominguín (3)
Manuel Laureano Rodríguez Sánchez (1)
Miguel Bosé (3)
Pablo Ruiz Picasso (21)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Cadis (Andalusia) (11)
90 lectures d'aquest article
11 impressions d'aquest article
La mort d'un mite
Luis Miguel Dominguín
Luis Miguel Dominguín, un dels toreros més famosos de la postguerra, va morir el 8 de maig de 1996, a 69 anys, a la seva finca El Arcón, a Sotogrande (San Roque, Cadis). Patia una insuficiència cardía­ca, però l'autòpsia va confirmar que havia mort a conseqüència d'un cop al cap que va rebre en relliscar dins de casa seva.

Molt popular des de la seva joventut, Dominguín va destacar sobretot per les seves amistats i pel seu èxit com a seductor.

Era un triomfador contundent i li sobrava capacitat de seducció i autosu-ficència. Va ser amic de personatges tan diversos com el general Franrisco Franco (tot i que afirmava tenir idees polítiques d'esquerres) i Pablo Picasso.
Es va relacionar amb el bo i millor de la vida artística, intel·lectual i política dels anys cinquanta, com ara Ernest Hemingway, Jean Cocteau, Truman Capote,Salvador Dalí, Julio Camba,
Agustín de Foxá, Rafael Alberti Jorge Semprún. Dionisio Ridruejo. José Ortega y Gasset. Ramón Tamames o Luchino Visconti.

Luis Miguel Gonzàlez Lucas, conegut com a Luis Miguel Dominguín, havia nascut a Madrid el 9 de desembre del 1926 dins una nissaga de matadors. Després d'haver actuat com a niño torero amb els seus germans als anys trenta, a catorze anys va torejar per primer cop a Madrid i a divuit anys prenia l'alternativa a la Corunya, de la mà de Domingo Ortega, i la confirmava a Madrid apadrinat pel mític Manolete. Va compartir cartell amb Manolete la tarda en què aquest va morir a la plaça de Linares el 1947. Des de llavors va ser el número u del món dels toros. Luis Miguel Dominguín es va retirar el 1952, però va reaparèixer el 1957 per retirar-se novament el 1960. Aquesta segona etapa va ser la de la rivalitat amb Antonio Ordónez. L'enfrontament amb el seu cunyat Ordónez va
ser narrat per Ernest Hemingway a El verano sangriento. L'any 1971 va reaparèixer i va torejar fins al 12 de setembre de 1973, que es va retirar definitivament.

Dominguín s'havia casat el 1954 amb l'actriu Lucia Bosé (Miss Itàlia 1947), a qui havia conegut mentre ella rodava Muerte de un ciclista, de Juan Antonio Bardem. Es van casar pel civil a la plaça de Las Ventas, i l'any següent van fer-ho per l'Església per poder participar en una cacera organitzada pel general Franco. Del matrimoni van néixer tres fills, que van fer servir el cognom de la mare: el cantant i actor Miguel i les models Paola i Lucia La parella es va separar el 1968, i vint anys després el torero va contraure matrimoni civil amb Rosario Primo de Rivera y Urquijo. amb qui va viure els seus últims anys.

L'èxit de Dominguín amb les dones el va convertir en el primer espanyol a qui la revista Life va dedicar la portada, i va inspirar el musical Matador, estrenat a Londres l'any 1991. L'idil·li que li va donar més projecció internacional va ser el que va mantenir amb Ava Gardner, que va arribar a instal·lar-se a Madrid per estar més a prop del torero, però també se'l va relacionar amb moltes altres estrelles, com Maria Fèlix, Zsa Zsa Gabor, Ivonne de Cario, Lana Turner, Olivia de Havilland, Romy Scbneider, Rita Hayword, Lauren Bacall, Jean Simmons, Gina Lollobrigida, Deborah Kerr i Brigitte Bardot.

Les seves relacions amoroses no es van limitar a les actrius consagrades, i van estar molt sovint envoltades de polèmiques i escàndols. Així, per exemple, el torero va haver de fer front a una denúncia presentada per Àngela Pérez de Seoane, la filla del duc de Pinohermoso, que el va acusar de rapte després d'haver fugit amb ell quan era menor d'edat.

Va haver de fer front també al suïcidi de l'actriu mexicana d'origen rus Miroslava Stern, que es va treure la vida quan va saber que Luis Miguel Dominguín es casava amb Lucia Bosé Però l'escàndol més gran va ser el que va provocar la publicació d'unes fotografies seves amb la seva cosina germana Mariví, amb qui convivia i que era la dona que havia aconseguit que es divorciés de Lucia.