Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Lana Turner

Article de referència:
El centenari del cinema
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Artie Shaw (1)
Johnny Stompanato (1)
Lana Turner (3)
Mervyn LeRoy (1)
Zeppo Marx (2)
Entitats Entitats
Festival de Cinema de Sant Sebastià (25)
Warner Bros. Entertainment, Inc. (1)
26 lectures d'aquest article
44 impressions d'aquest article
Lana Turner
El 29 de juny de 1995 va morir a la seva residència de Los Angeles l'actriu Lana Turner, víctima d'un càncer de gola que havia contret el 1992.

Retirada des del 1976, si bé feia teatre i havia intervingut en la sèrie Falcon Crest, una de les seves últimes aparicions en públic va ser al Festival de Sant Sebastià de 1993, que li va retre un homenatge en reconeixement a la seva carrera i com a representació màxima de l'erotisme i el sex-appeal del Hollywood dels anys 40.

Julia Jean Mildred Frances Turner va néixer el 8 de febrer de 1920 a Wallace, Idaho. La seva mare era model, i el seu pare, jugador i camorrista, va morir assassinat quan ella tenia 15 anys. Mort aquest, es va traslladar amb la seva mare a Los Angeles. Allí va ser descoberta per l'editor Billy Wilkerson. Zeppo Marx li va aconseguir el primer paper a Ha nascut una estrella (1937), de William A.Wellman i Mervyn LeRoy la va batejar com a Lana Turner i la va contractar per a la Warner Bros.

En aquells anys es va casar per primer cop, amb el clarinetista Artie Shaw, però el matrimoni només va durar cinc mesos. A més de viure sonats idil·lis amb els músics Gené Krupa, Tommy Dorsey, Tony Martin i Buddy Rich, els actors Víctor Mature , Fernando Lamas i Robert Stack i el milionari Howard Hughes, es va casar sis cops més, amb Stephen Crane, Lex Barker, Henry J. Topping, Fred May, Robert Eaton i Robert Dante.

De tots els seus matrimonis només va tenir una filla, Cheryl Crane, que el 1958 va assassinar amb un ganivet un dels amants de la seva mare, el mafiós Johnny Stompanato, perquè l'estava maltractant.

La fama li va arribar el 1946 en protagonitzar El carter sempre truca dos cops juntament amb John Garfield i sota la direcció de Tay Garnett. En el mateix paper de rossa fatal que la va fer famosa, va protagonitzar La rival (1948), de Mervyn Leroy; Els tres mosqueters (1948), de George Sidney; La vídua alegre (1952), de Curtis Bernhardt; Captius del mal (1953), de Vincente Minnelli; Boira de traïció (1954) i Les pluges de Ranchipur (1955), de Jean Negulesco; Vides borrascosos (1957), de Mark Robson; Imitació a la vida (1959), de Douglas Sirk, i Retrat en negre (1960), de Michael Gordon.