Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Els actors de la primera telenovel·la catalana 'Poble Nou'

Margarida Minguillón i Miquel Cors els actors principals de 'Poble Nou'

Articles dependents
Josep Maria Benet i Jornet
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Llengua catalana (1362)
Ràdio (188)
Televisió (467)
Personatges Personatges
Antonio Mercero (3)
Joan Granados (6)
Jordi Garcia Candau (2)
Josep Maria Benet i Jornet (21)
Entitats Entitats
Antena 3 Televisión (76)
Canal 9 (66)
Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (116)
Futbol Club Barcelona (971)
Lliga Futbol Professional Espanyola (153)
Premis Octubre (35)
Televisió Espanyola Balears (2)
TV3 (363)
UEFA Champions League (133)
84 lectures d'aquest article
25 impressions d'aquest article
L'any de 'Poble Nou'
El 1994, la competència de les televisions públiques i privades, estatals i autonòmiques, comercials i de pagament, per a l’audiència ja formava part del paisatge audiovisual quotidià a Catalunya. La lluita la va guanyar Televisió de Catalunya, que gràcies a les retransmissions de futbol i a l'èxit de la producció pròpia va aconseguir mantenir el lideratge tot l'any. Poble Nou, la primera telenovel•la catalana, emesa per TV3, es va convertir en un autèntic fenomen social.

Un altre dels grans esdeveniments de l'any va ser que, per primer cop, TV3, Canal 9 i TVE-Balears van fer una transmissió conjunta i en directe. Va ser la de la festa dels premis Octubre, el dia 29 d'aquest mes. L'esdeveniment marcava l'inici del que podia ser la col•laboració futura de les cadenes en català. El director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, Joan Granados, va qualificar-ho de "fet històric que no pot passar desapercebut". Per Granados, la transmissió del lliurament dels premis d'Octubre "potenciarà que aquest acte sigui cada vegada més la festa dels països que tenen la mateixa llengua i la mateixa cultura".

A Espanya les cadenes que més van destacar van ser TVE-1 i Antena 3. Aquesta última emissora va aconseguir superar en gairebé un punt l'audiència mitjana de Televisió Espanyola durant el mes d'abril. Suposava el primer triomf d'una cadena privada sobre TVE. Antena 3 es va mantenir en la primera posició durant el mes de maig. Només el futbol dels Estats Units va aconseguir retornar el lideratge a TVE-1 durant el parèntesi de juny i juliol.

Televisió de Catalunya va ser líder absolut d'audiència en l'àmbit català durant tot l'any. El futbol se situava al capdavant del rànquing amb la transmissió dels partits de la Lliga espanyola i de la Lliga de Campions.

En l'altre escenari la primera posició era per a la sèrie de ficció Farmàcia de guardia, que dirigia Antonio Mercero i que emetia l'emissora privada Antena 3 TV. Aquesta sèrie i les retransmissions de futbol els últims mesos de l'any van contribuir a mantenir molt igualades en l'índex d'audiència mitjana aquesta cadena i la pública estatal durant els dotze mesos de l'any.

El director general de Radiotelevisió Espanyola, Jordi Garcia Candau, va haver d'explicar el seu model de televisió pública a la comissió de continguts televisius del Senat el 24 de maig. Candau va demanar un model de televisió pública que no hagués de dependre dels ingressos per la publicitat i que es dediqués a singularitzar l'oferta per la seva qualitat.

La sèrie catalana Poble Nou va batre el seu propi rècord d'audiència en l'últim capítol abans del descans de l'estiu. El 27 de juny, 1.200.000 persones van ser espectadors d'un episodi especial de la sèrie creada per Josep Maria Benet i Jornet. Aquesta xifra només l'havien aconseguit anteriorment alguns partits del Barça. Poc després, Antena 3 compraria aquella telenovel•la catalana i en pactaria amb els actors el doblatge al castellà.

Poble Nou va arrossegar cada cop més espectadors en els seus 121 primers episodis i va continuar fent-ho després de la interrupció de les vacances fins a completar els 190 que tenia tota la sèrie. Aquest èxit va facilitar que a l'octubre sortís al mercat la banda sonora de la sèrie, i pocs dies abans que s'emetés l'últim capítol, el dia de Sant Esteve, la novel•la del mateix títol.

Però l'audiència de TV3 no depenia només de la famosa sèrie. Durant el descans d'aquesta, la televisió autonòmica va continuar sent líder a Catalunya. El Barça va situar TV3 en el primer lloc aquell estiu, i en aquest lloc es va mantenir durant tot l'any.