Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Articles dependents
Luis Ángel Rojo
Mariano Rubio
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Bancs i caixes (409)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Poder legislatiu i lleis (992)
Personatges Personatges
Eugeni Domingo Solans (3)
Jesús Leguina (2)
Joaquim Muns i Albuixech (4)
José María González Páramo (2)
Julio Segura (2)
Luis Ángel Rojo (13)
Miguel Martín (2)
Vicente Salas (2)
Entitats Entitats
Banc d`Espanya (121)
Comissió Nacional del Mercat de Valors (39)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Estat Espanyol (1908)
48 lectures d'aquest article
15 impressions d'aquest article
L'autonomia del Banc d'Espanya
L'1 de juny va entrar en vigor la llei d'autonomia del Banc d'Espanya. El nou marc legal del Banc d'Espanya suposava dotar de plena autonomia el banc central pel que feia a l'execució de la política monetària. La nova llei oferia garanties d'aquesta independència gràcies a tres qüestions bàsiques: en primer lloc, prohibia qualsevol mena de finançament del Banc d'Espanya al Tresor. En segon lloc, la nova configuració dels òrgans rectors garantia la seva independència. Finalment, aquesta independència hauria d'anar acompanyada de més transparència.

La llei preveia que el governador i el subgovernador d'aquesta entitat fossin nomenats per un període únic de sis anys, en lloc dels quatre anys renovables que hi havia anteriorment. A més, s'establia un estricte sistema d'incompatibilitats, per deslligar professionalment els consellers i alts càrrecs de la institució de qualsevol entitat financera.

El govern va decidir confirmar Luis Ángel Rojo, que seria el responsable de definir i executar la política monetària, com a governador del Banc d'Espanya i Miguel Martín com a subgovernador, de manera que s'aprovava la continuïtat de tots dos en els càrrecs. El govern havia de nomenar sis consellers, entre personalitats de "reconeguda competència en el camp de l'economia o el dret", que formarien part del nou òrgan de govern, juntament amb el vice-president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el director general del Tresor.

El consell de ministres va tancar el 22 de juliol la reestructuració del Banc d'Espanya prevista en la llei d'autonomia. L'únic membre que es mantenia en el seu càrrec era Julio Segura, que estaria acompanyat per cinc catedràtics més de nova incorporació: Eugenio Domingo, José Manuel González-Páramo, Jesús Leguina, Joaquim Muns i Vicente Salas. El nou equip va aconseguir un ampli consens polític, de manera que sortia reforçat després de l'escàndol del cas Rubio, que tant havia perjudicat la imatge de la institució.