Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
El 23 d’abril de 1996 l’AVUI va complir 20 anys

Articles dependents
Josep Maria Lladó
Joaquim Ventalló
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actes socials, celebracions, homenatges, cimeres (2032)
Premsa escrita (199)
Personatges Personatges
Jaume Vilalta (5)
Joan Manuel Tresserras (110)
Josep Faulí (3)
Lluís Pons (1)
Miquel Serra (1)
Pere A. Serra (5)
Vicenç Villatoro (35)
Vicent Sanchís (26)
Entitats Entitats
Avui (154)
Diari de Balears (7)
El Punt (29)
El Temps (22)
174 lectures d'aquest article
48 impressions d'aquest article
L'AVUI fa 20 anys, neix el 'Diari de Balears'
Premsa
El dia de Sant Jordi de 1996 el diari AVUI va fer vint anys. En el panorama de la premsa catalana, aquest aniversari era un fet insòlit. Quan va sortir el primer número de l'AVUI, el 23 d'abril de 1976, feia més de trenta-set anys que no es publicava un diari català. El 24 de gener de 1939 havia sortit l'últim número de La Humanitat i dos dies després les tropes franquistes entraven a Barcelona. El general Franco va morir el 20 de novembre de 1975, i quatre mesos després sortia al carrer un diari català: l'AVUI.

L'AVUI es va anticipar catorze mesos a les primeres eleccions democràtiques, del 15 de juny de 1977, i quatre anys als primers comicis catalans, el 20 de març de 1980. Va poder, doncs, ser testimoni escrit d'aquests importants esdeveniments i continuar sent un acte d'afirmació d'una llengua pròpia i de normalització d'usos democràtics durant vint anys.

Amb aquest aniversari, l'AVUI es va convertir en el tercer diari de llengua catalana de vida més llarga, superat només per La Renaixença (1881-1905), i per La Veu de Catalunya (1899-1937).

Per celebrar els vint anys, l'AVUI va editar un suplement especial que pretenia dibuixar la societat de vint anys endavant a partir de les veus de vint especialistes en diversos temes. No hi van faltar articles que feien un repàs a la història del diari i dels seus protagonistes des del seu naixement.

L'AVUI va recordar que el 1976 unes dues mil persones van celebrar el seu naixement a la cruïlla barcelonina Llúria-Diputació. Aquella festa popular havia estat precedida per desenes de milers d'aportacions econòmiques modestes que havien aconseguit la sortida al carrer d'un diari que encara havia de madurar, però que representava tot un símbol del renaixement de la cultura catalana. Josep Faulí va ser el primer director del diari.

Quan es va commemorar el vintè aniversari n'era director Vicent Sanchis, que el gener d'aquell any havia substituït en el càrrec Vicenç Villatoro. El president de Premsa Catalana era Jaume Vilalta i el director general era Lluís Pons.

També va ser històric per a la premsa en català I'1 de maig, amb l'aparició del primer diari escrit íntegrament en català a les Illes. El Diari de Balears, del grup Serra, era el resultat de la transformació del Baleares, que fins al 30 d'abril s'havia editat en castellà. L'1 de maig la portada deia: "Balears ja compta des d'avui amb un diari escrit en la llengua pròpia."

En poques hores es van esgotar els 25.000 exemplars, cosa que va demostrar que "el compromís de sembrar el terreny de la normalització escrita en la nostra llengua com a vehicle periodístic" (anunciat en l'última edició de Baleares) va comptar amb el suport de la societat illenca.

L'origen del diari es remuntava al 1921, quan es va crear El Dia, per iniciativa del financer Joan March. El 1939 es va fusionar amb el butlletí Falange i va néixer Baleares, òrgan del Movimiento a les Illes. El 1996 feia dotze anys que l'empresa Premsa Nova de Pere Serra s'havia fet càrrec de Baleares i li havia donat una nova orientació. El director del nou diari, Miquel Serra, fill de l'editor, estava disposat a fer un diari diferent de tots els altres, tant respecte a la llengua com respecte als criteris informatius. El president del Govern Balear, Cristòfol Soler, i el el de Catalunya, Jordi Pujol, van felicitar la iniciativa de Diari de Balears, que van descriure com un important pas endavant de normalització lingüística, política i cultural.

Un diari català comarcal, ja històric a les comarques de Girona, va fer un nou pas cap a la seva extensió a la resta de Catalunya. El Punt, que ja s'havia estès al Maresme i el Barcelonès Nord, va publicar el primer número de l'edició de les comarques de Tarragona I'11 de setembre.

Pel que fa a la premsa no diària, durant l'any 1996 es va consolidar l'evolució de l'únic setmanari català d'informació general, El Temps, que va incorporar un nou suplement mensual, El Temps Universitari, sota la direcció de Joan Manuel Tresserras i amb la col·laboració de l'Institut Joan-Lluís Vives, que agrupava 14 universitats dels Països Catalans.