Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Lech Walesa

Article de referència:
El final de l'era Walesa
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Aleksander Kwasniewski (15)
Lech Walesa (17)
Tadeusz Mazowiecki (3)
Wojciech Jaruzelski (3)
Entitats Entitats
Solidarnosc (5)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Polònia (36)
2 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Lech Walesa
Lech Walesa va néixer el 23 d'octubre de 1943 a la localitat de Popowa. Fill de camperols, va emigrar a la ciutat i a 20 anys va ingressar com a electricista a les drassanes Lenin, al port de Gdansk. Allà, Walesa va organitzar les vagues reivindicatives i polítiques d'on sorgiria el 1980 el sindicat Solidaritat, veritable plataforma de l'oposició al règim comunista.

Aprofitant la crisi dels Països de l'Est i el suport del Vaticà, Walesa va aconseguir que en només un any Solidaritat agrupés gairebé 10 milions de treballadors polonesos i es convertís en la principal oposició al règim comunista. Amb el consentiment de Moscou, el mes de desembre del 1981 el general Jaruzelski va decretar la llei marcial i va empresonar Walesa durant 11 mesos. Aquell captiveri li va valer l'obtenció del premi Nobel de la pau del 1983.

La figura de Walesa va prendre proporcions mítiques en sortir de la presó, fins al punt que el Papa el va rebre a Roma primer, i el va visitar a Varsòvia després, per manifestar el seu suport a Solidaritat. L'any 1988, Jaruzelski, alarmat per la creixent pressió social, es va avenir a negociar amb el sindicat una reforma política en profunditat. Walesa va posar com a condició mínima la celebració d'unes eleccions lliures, que van tenir lloc el 1989. D'aquestes en va sorgir un govern de coalició amb participació dels comunistes i de Solidaritat, presidit, però, pel demòcrata Tadeusz Mazowiecki El pas següent va ser la dimissió de Jaruzelski com a cap d'Estat el 1990 i la convocatòria de les primeres eleccions presidencials lliures de la història recent del país, que va guanyar Lech Walesa, el 1990.

Segons els seus detractors, des que Walesa va arribar a la presidència de Polònia va adoptar una postura autoritària i personalista que no afavoria la bona marxa del país, immergit en una greu crisi econòmica. Walesa es va distanciar dels seus antics companys de Solidaritat, va perdre les eleccions generals del 1993 davant el partit de Kwasniewski, es va enemistar amb el Parlament i va provocar la destitució de tres ministres. El suport que mai no li va fallar va ser el del Vaticà.

Després de perdre les eleccions presidencials del 1995, Walesa va anunciar, enmig de l'escepticisme general, que pensava demanar la reincorporació a les drassanes de Gdansk.