Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Acte de col·locació de la primera pedra de les obres de reconstrucció del Liceu

Articles dependents
Joan Magriñà
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Arquitectura, patrimoni, monuments, edificis singulars (130)
Justícia, judicis i sentències (1209)
Personatges Personatges
Carmen Alborch (31)
Ignasi Solà-Morales (6)
Jordi Pujol i Soley (858)
Josep Maria Folch (2)
Konstance Muller (2)
Manuel Royes (17)
Pasqual Maragall (676)
Entitats Entitats
Catalana Occident (4)
Consell de Mecenatge del Gran Teatre del Liceu (1)
Gran Teatre del Liceu de Barcelona (77)
Grupo Dragados (16)
Obras y Servicios Hispania (1)
Royal Insurance (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Barcelona (3483)
96 lectures d'aquest article
14 impressions d'aquest article
Liceu
Un any i un dia després de la destrucció del Gran Teatre del Liceu, I'1 de febrer de 1995, es va constituir a Barcelona el Consell de Mecenatge del Gran Teatre del Liceu, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat al qual van assistir representants de les 31 empreses i entitats que integraven el Consell.

El Consell era l'organisme encarregat de la reconstrucció de l'antic teatre d'òpera, que es faria sota la direcció de l'arquitecte Ignasi Solà-Morales i amb un pressupost de 9.680 milions de pessetes, dels quals 3.000 milions provenien de les Administracions i la resta de les empreses patrocinadores del projecte.

El mateix dia de la constitució, el Consell va aprovar oficialment el disseny del futur edifici, que respectava bàsicament l'interior de l'antic teatre però que incorporava importants novetats a l'escenari i al sistema de fonaments, a mes d'un engrandiment general de tot l'edifici sobre la base de l'expropiació dels terrenys adjacents, de manera que hi hagués tres façanes: a la Rambla, al carrer de Sant Pau i al carrer de la Unió. Aquestes expropiacions tindrien un cost de 2.500 milions de pessetes.

El 16 d'agost van començar les obres dels fonaments i l'estructura, que havien estat adjudicades vuit dies abans a les empreses Dragados y Construcciones i Obras y Servicios Hispània (Oshsa), i van ser inaugurades oficialment el 15 de setembre pel president de la Generalitat. Jordi Pujol; la ministra de Cultura, Carme Alborch; l'alcalde de Barcelona. Pasqual Maragall, i el president de la Diputació Manuel Royes.

En l'emotiu acte, l'Orquestra i el Cor del Teatre van interpretar l'obra Càntic a un símbol perdurable, d'Antoni Ros-Marbà dirigida per ell mateix, sobre un recull de textos de Salvador Espriu, Josep Carner, Màrius Torres, Carles Riba i Pere Quart. La partitura va ser introduïda dins la primera pedra, que va ser col·locada solemnement per les autoritats esmentades. Tal com ja estava previst, es va confirmar que el Liceu s'inauguraria a finals de 1997.

Quedava, però, una sentència pendent per raó de l'incendi que va arrasar el teatre el 31 de gener de 1994. El fet que hi hagués 13 persones processades introduïa una certa incertesa sobre el futur, però va quedar en bona part esvaïda el 6 de novembre, quan el fiscal del cas només va presentar acusacions contra el director tècnic del Gran Teatre del Liceu, Josep Maria Folch, i la seva ajudant Konstance Muller per un delicte d'imprudència temerària amb resultat d'incendi, i va demanar per a cadascun d'ells dos mesos d'arrest i que fossin declarats responsables civils pels fets i indemnitzessin amb 2.000 milions la companyia Royal Insurance, asseguradora del teatre, i amb gairebé 47 milions la companyia Catalana Occident, que es va fer càrrec de les destrosses d'elements escènics d'altres teatres.