Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Allen Ginsberg, recitant un poema del seu primer llibre, 'Howl'

William Burroughs, mort el 2 d'agost de 1997

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Allen Ginsberg (3)
Bob Dylan (10)
David Cronenberg (6)
Jack Kerouac (1)
Joan Vollmer (1)
Paul McCartney (10)
Philip Glass (1)
William Burroughs (3)
29 lectures d'aquest article
21 impressions d'aquest article
Els últims de la generació 'beat
Literatura
El 1997 van desaparèixer dos dels últims representants de l’anomenada generació beat, que, amb el seu inconformisme i marginalitat, va marcar poderosament els gustos literaris de la societat nord-americana de postguerra. El 5 d’abril de 1997 Allen Ginsberg va morir a la seva casa de Lawrence, Kansas a causa d’un càncer de fetge. William Burroughs va morir el 2 d’agost de 1997 a la seva casa de l’East Village de Nova York, a causa d’un atac de cor. Defensors de les drogues i la vida marginal, Ginsberg i Burroughs van deixar una producció literària important que va inspirar la tasca de moltes altres generacions, interessades en transmetre un missatge polèmic i controvertit de la realitat social.

Allen Ginsberg va néixer el 3 juny de 1926 a Newark (Nova Jersey). Era fill del professor i poeta Louis Ginsberg i de l’emigran russa de confessió jueva Noemi Levy. Estudiant inquiet i rebel, el 1943 va iniciar els seus estudis universitaris de literatura a la Universitat de Columbia (Nova York), on va conèixer Jack Kerouac i William Burroughs, amb qui va compartir apartament en els anys universitaris i va iniciar una relació que el marcaria per tota la vida. Ginsberg va haver de compaginar els estudis amb distintes feines que li permetien de finançar-se’ls: rentaplats, periodista, soldador i altres.

El seu caràcter poc convencional i inconformista va ser l’origen de la seva expulsió de la universitat el 1945, acusat de dibuixar obscenitats a les parets. Des llavors, va dur una vida fora de la llei, va ingressar a la presó i va haver de ser internat en un psiquiàtric el 1948. La mediació de Kerouac i Burroughs li va permetre de tornar a la universitat, on va acabar la carrera el 1949.

Durant alguns anys, va compaginar la seva producció literària amb un nomadisme militant que el va dur a molts indrets d’Amèrica Llatina i Àsia, on les drogues i al•lucinògens eren fàcils de trobar i consumir. El 1956, ja establert a Sant Francisco, va publicar el seu primer llibre de poemes, Howl, on confessava la seva homosexualitat i la seva concepció radical del món i les coses. L’èxit obtingut el va animar a publicar també Kaddish (1961), Reality Sandwiches (1963), Planet News (1968) o Wichita Vortex Sutra (1969). Destacant activista contra la guerra del Vietnam i defensor de la legalització de les drogues, va reflectir el seu ideari a Indian Diaries (1970), The fall of America (1973) i Poems away (1978). Alguns dels seus versos van inspirar la producció musical de Bob Dylan i d’altres músics com Philip Glass i Paul McCartney vint anys més tard.


William Burroughs va néixer el 5 de febrer de 1914 a Sant Louis, Missouri, en una família benestant que li va pagar uns estudis d’arqueologia i etnologia a la Universitat de Harvard. Allistat a l’exèrcit durant la segona guerra mundial, el 1944 es va traslladar a Nova York, per estudiar literatura a la Universitat de Columbia, on va conèixer Jack Kerouac i Allen Ginsberg.

Viatger vocacional i consumidor habitual d’heroïna, en finalitzar els estudis va viure llargues temporades a diferents indrets del planeta, Mèxic, Brasil, París, Londres i Tànger. En aquells anys, la seva afició a les armes va ser la causa de la mort de la seva dona, Joan Vollmer, el 1951 i el motiu del seu ingrés a la presó acusat d’homicidi. La presó va destapar la seva vena literària. El 1053 va publicar el seu primer llibre, Yonki: confessions d’un drogaaddicte sense remei, sota el pseudònim William Lee. El 1954 va editar Diferent i el 1956 Soft machine, on confessava la seva tirada per les drogues.

Ja fora de la presó, el 1959 va editar des de Tànger, on estava fent una cura de desintoxicació, Nude breakfast, que va tenir una projecció internacional i que el 1991 va ser portada al cinema per David Cronenberg. Més endavant va escriure Exterminator (1960), The ticket that exploreded (1962), Nova Expres (1964), The wild boys (1971), Port of saints (1973), Red night cities (1981) i Western lands (1987), obres totes escrites amb la tècnica que ell anomenava fold-in d’interrelacionar frases pròpies amb fragments d’altres escriptors.

Burroughs va viure des del 1981 a Lawrence, on, a part d’escriure, va desenvolupar una intensa activitat professional com a fotògraf, pintor i escultor.