Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Diverses exposicions van commemorar l’Any Pla

La Plaça de Bous de València va ser l'escenari de l'acte més multitudinari de l'Any Fuster

Articles dependents
Blai Bonet
Carme Serrallonga
Mercè Llimona
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actes socials, celebracions, homenatges, cimeres (2032)
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Ausiàs March (7)
Eliseu Climent (53)
Jaume Chiner (2)
Joan Roís de Corella (2)
Joan Fuster (19)
Josep Pla (17)
Llorenç Vilallonga (2)
Entitats Entitats
Ajuntament de Sueca (3)
Bancaixa (13)
Biblioteca de Catalunya (20)
Fundació Ausiàs March (6)
Fundació Josep Pla (3)
Generalitat de Catalunya (1919)
Generalitat Valenciana (280)
Universitat de València (80)
63 lectures d'aquest article
23 impressions d'aquest article
L'any de tots els aniversaris
Literatura
Per casualitats del calendari, l’any 1997 es van acumlar les celebracions dels aniversaris de diverses figures cabdals de la cultura catalana. Era l’any March pequè es conmemorava el 600 aniversari del naixement del més gran poeta català de tots els temps. Es commemorava també el cinquè centenari de la mort de Joan Roís de Corella, un altre gran poeta valencià medieval. Pel que fa a autors més contemoranis s’esqueia el centenari del naixement de Llorenç Vilallonga i de Josep Pla. Finalment, es va celebrar també l’any Fuster, ja que el 1997 feia 5 ans de la mort i 75 del naixement de Joan Fuster.

Pel que fa a l’any March, el 15 de gener, la consellera de Cultura de la Generalitat Valenciana, Marcel·la Miró va iniciar els actes commemoratius del 600 aniversari del naixament d’Ausiàs March, el primer gran clàssic de les lletres catalanes, l’obra del qual només era equiparable a la de l’anglès William Shakespeare i a la de l’italià Dante Alighieri. La convocatòria va involucrar també la Fundació Bancaixa i la Universitat de València, que conjuntament amb la Generalitat Valenciana i altres institucions catalanes i mallorquines, van organitzar un cicle internacional de conferències, on van ser presentades publicacions i tractats sobre l’autor, entre els que destacava l’edició de l’Obra Completa feta pel professor anglès Robert Archer i finançada bàsicament per la universitat australiana de La Trobe, a Melbourne.

Curiosament, en plena commemoració de l’any March l'investigador Jaume Chiner, va fer públiques les seves descobertes documentals que assenyalaven com a data més probable del naixement d’Ausiàs March l’any 1400 i no el 1397, tal com havia afirmat el 1912 l’hispanista Amadeu Pagès. L’estreta relació temporal i geogràfica entre March i Joan Roís de Corella va fer que els actes commemoratius dels 500 anys de la mort d’aquest, ocorreguda a València el 6 d’octubre de 1497 acabessin convertint-se en una mena d’apèndix de l’any March.


Organitzat per la fundació que portava el seu nom i en col•laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’any Pla es va iniciar el primer dia de l’any a Calella de Palafrugell i va culminar en l’homenatge celebrat a Palafrugell el 8 de març. La novetat de les commemoracions va ser l’aparició el 10 de setembre del manuscrit del mític El quadern gris, publicat el 1966 i considerat l’obra mestra de l’autor. El manuscrit, amb tapes de color vermell, era datat el 1918-1919 i havia estat descobert pel nebot i hereu, Frank Keerl, en el mas de Llofriu, on va passar els darrers cinquanta anys de la seva vida.


El centenari del naixement de l’autor mallorquí Llorenç Vilallonga va tenir també un considerable reflexe a les illes en una sèrie d’actes organitzats pel Consell Insular de Mallorca, que, a més, va decidir l’adquisició de l’edifici de Can Sabaté de Beinissalem on Vilallonga havia passat llargues temporades i on s’havia inspirat per crear l’atmòsfera i els personatges de la seva més important novel•la, Bearn o la sala de les nines, considerada entre les dues o tres més importants del segle en llengua catalana.

Els actes d’homenatge a Joan Fuster van començar el 22 d’abril de 1997 al Saló del Tinell de l’Ajuntament de Barcelona, a iniciativa de la Fundació Ausiàs March, els hereus i marmessors de l’autor de Nosaltres, els valencians i l’Ajuntament de Sueca, i es van tancar amb un seguit d’activitats iniciades el 13 de setembre a Sueca, el poble natal de Fuster, entre les que destacava l'exposició del llegat de l’escriptor feta a la sala dels Porxets, que aplegava pintures, fotografies i dibuixos de diferents autors sota el títol genèric de Sant Josep 10, el carrer on va viure Fuster.

La profanació de la tomba de l'escriptor al cementiri de Sueca, juntament amb la de cinc veïns més, el 14 de setembre va posar la nota preocupant als actes. Davant la indiferència mostrada per la Generalitat Valenciana a l’ultratge, el marmessor literari de Fuster, Eliseu Climent va anunciar la seva intenció d’oferir-ne una part significativa del llegat de l’escriptor a la Biblioteca de Catalunya.