Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Louis Malle

Article de referència:
El centenari del cinema
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Brigitte Bardot (3)
Brooke Shields (1)
Burt Lancaster (4)
Candice Bergen (1)
Claude Chabrol (4)
Claudia Cardinale (1)
François Truffaut (1)
Jacques-Yves Cousteau (7)
Jean-Luc Godard (1)
Jean-Paul Belmondo (2)
Jeanne Moreau (3)
Louis Malle (3)
Marie Magdalene von Losch Dietrich (2)
Robert Bresson (3)
Susan Sarandon (5)
Uma Thurman (2)
Entitats Entitats
Festival de cinema de Cannes (28)
Mostra Internacional de Cinema de Venècia (33)
Premi Louis Delluc (1)
Premis César (7)
12 lectures d'aquest article
5 impressions d'aquest article
Louis Malle
El divendres 24 de novembre va morir de matinada a Los Angeles el realitzador cinematogràfic Louis Malle, a 63 anys, a causa d'un limfoma.

Malle era considerat un dels màxims representants de la Nouvelle Vague francesa, al costat de François Truffaut, Jean-Luc Godard i Claude Chabrol. Tots ells havien intentat fer del cinema alguna cosa més que un espectacle de pura distracció, reivindicant el paper del director cinematogràfic com el d'un nou tipus de creador, equivalent a un pintor, un escultor o un músic.

Louis Malle va néixer a Thuméries el 30 d'octubre de 1932. Fill d'una rica família d'industrials del sucre, va estudiar als jesuïtes de Fontainebleau i ciències polítiques a la Universitat de la Sorbona.

El 1951 va ingressar a l'École d'Hautes Études Cinématographiques, on es va diplomar, i després d'uns quants treballs a la televisió va començar a col·laborar amb el director Robert Bresson el 1953. Les seves primeres realitzacions van ser documentals. El 1956 es va embarcar al Calypso, el vaixell de Jacques-Yves Cousteau, per rodar 23 produccions, entre les quals destaca El món del silenci, que li va valer una Palma d'Or al Festival de Cannes.

Malle va mantenir la col·laboració amb Bresson, amb qui va fer la pel·lícula Un condenado muerte se ha escapado (1956) i que el va ajudar a muntar la seva pròpia productora. El 1957 va fer el seu primer film en solitari, Ascensor al cadalso , protagonitzada per Jeanne Moreau, que va obtenir el premi Louis Delluc.

El 1958 va rodar Los amantes, film amb el qual va obtenir el Lleó de Plata del Festival de Venècia. El 1960, Zazie en el metro; el 1961, Vida privada, amb Brigitte Bardot, i el 1963, El fuego fatuo. Viva Maria, un western atípic, protagonitzat per Brigitte Bardot i Claudia Cardinale, va constituir el seu primer èxit internacional el 1965.

El 1966 va dirigir Jean-Paul Belmondo a El ladrón, i va viatjar a l'Índia per fer una sèrie de reportatges sobre aquell país, que el 1968 va editar sota el títol L'Inde fantóme.

El 1970 va dirigir Le souffle au coeur, una de les seves pel·lícules més polèmiques, que tractava de les relacions incestuoses entre una mare i el seu fill malalt del cor. El 1973 va estrenar Lacombe Lucien, un altre film controvertit, que exposava la vida d'un col·laborador dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

El 1978, instal·lat als Estats Units, va rodar La pequeña, un film amb una jove Brooke Shields sobre la prostitució infantil, i Atlantic city, amb una antològica i sensual escena protagonitzada per Susan Sarandon perfumant-se el cos amb llimones verdes mentre Burt Lancaster la contempla embadalit des de la finestra del davant. La pel·lícula li va valer a Malle el Lleó d'Or del Festival de Venècia de 1980.

El 1981 va fer Mi cena, el 1985 Alamo Bay, el 1986 God's country i el 1987 Au revoir, les enfants, on va tornar a tractar el tema del col·laboracionisme amb els nazis. El film va rebre el Lleó d'Or del Festival de Venècia, un altre cop el premi Louis Delluc i set premis Cèsar i un premi de la crítica.

El 1990 va rodar la pel·lícula Milou en mayo, una sàtira del Maig del 68, i el 1992 Herida, durant el rodatge de la qual va tenir greus problemes de cor que van motivar una intervenció quirúrgica. Ja recuperat, el 1995 va rebre un homenatge a l'últim Festival de Cannes i va fer Vania en la calle 42, que seria la seva última pel·lícula.

Malle, que s'havia casat dos cops, un el 1960 amb Marie-Christine Heftler-Louiche i un altre el 1980 amb l'actriu Candice Bergen, estava preparant una pel·lícula sobre la vida de Marlene Dietrich, protagonitzada per Uma Thurman, quan es va morir.