Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Manuel Ortínez

Article de referència:
20 anys del restabliment de la Generalitat
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Josep Tarradellas (27)
Manuel Ortínez (4)
Entitats Entitats
Generalitat de Catalunya (1919)
436 lectures d'aquest article
117 impressions d'aquest article
Manuel Ortínez
El 26 de juny de 1997 va morir a Berna, Suïssa, El polític i home de negocis, Manuel Ortínez Mur, l’home que havia jugat un paper cabdal en la restitució del govern de la Generalitat de Catalunya que va suposar el retorn a Catalunya del fins llavors president de la Generalitat provisional, Josep Tarradellas, el 23 d’octubre de 1977.


Manuel Ortínez Mur
va néixer a Barcelona el 19 de març de 1920 en una família d’industrials del tèxtil provinent d’Igualada.

Doctorat en Dret i professor mercantil va estar sempre molt lligat al món econòmic. El 1948 ja era director de Indústria Linera i al 1952 conseller director del Consorci industrial tèxtil cotoner. El 1961 va ser anomenat director del Banc de Bilbao a Barcelona i el 1965 va ser fundador i director general del Banc Industrial de Catalunya.

Aquell mateix any va saltar a l’administració franquista, essent nomenat director de l’Institut de Moneda Estrangera, càrrec que va mantenir fins el 1970. Un any més tard va assumir la direcció de la filial espanyola d’Hispano-Olivetti i també va formar part dels consells d’administració de diverses empreses, com la Unió de Bancs Suïssos a Espanya

Vinculat des de sempre amb la Generalitat provisional, la seva relació personal amb Josep Tarradellas, exiliat a Saint Martin-le-Beau, França, el va convertir en el seu secretari personal i va inspirar les gestions endegades a partir del 1976 per aconseguir la restitució de la Generalitat. Ortínez va fer de mitjancer prop d’Adolfo Suárez i el tinent coronel Andrés Cassinello, per a facilitar l’obertura de les negociacions en les que va participar també Josep Tarradellas, amb el vist-i-plau del rei Joan Carles I.

La fi de les negociacions va permetre el retorn de Tarradellas i el nomenament d’Ortínez com a primer conseller de governació de la Generalitat restituïda el 19 d’octubre de 1978, càrrec en el que va romandre fins el 7 de desembre de 1979. El 1992 va publicar les seves memòries, Una vida entre burgesos.