Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Marc Forné

Article de referència:
Dos governs el primer any
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Antoni Forné Jou (1)
Francesc Forné (1)
Joana Molné (1)
Marc Forné (93)
Entitats Entitats
Andorra 7 (1)
Partit Liberal d'Andorra (23)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Andorra (206)
93 lectures d'aquest article
106 impressions d'aquest article
Marc Forné
Marc Forné va ser escollit nou cap de govern d'Andorra en substitució d'Óscar Ribas, que havia perdut una moció de censura a causa de la política impositiva que volia instaurar al país.

La filosofia de Forné era justament la contrària a la de Ribas. "Preferim ser un paradís fiscal que un infern fiscal", havia dit poc després de guanyar, i va recalcar que, al seu parer, la tasca prioritària que hauria d'afrontar en el seu mandat seria el reflotament econòmic i impulsar alhora la contenció de la despesa pública.

Entre les mesures previstes per Forné a curt termini hi havia la intenció d'aconseguir un pacte amb la banca andorrana per evitar l'entrada de bancs estrangers. També hi figurava la possibilitat de legalitzar el joc al Principat per atreure visitants.

Marc Forné i Molné va néixer a la Massana l'any 1947. El seu pare, Antoni Forné Jou, va ser un combatent republicà de la Guerra Civil Espanyola refugiat a Andorra. Va col·laborar amb els britànics en una xarxa d'evasió que feia passar pels Pirineus polonesos que fugien dels nazis. Allí va conèixer Joana Molné, la que seria la mare de Marc. Acabada la Segona Guerra Mundial, va exercir com a advocat.

Marc Forné, com el seu pare, va estudiar dret a Barcelona i es va dedicar a fer d'advocat. Més tard es va fer càrrec de la direcció del setmanari Andorra 7. Casat amb Maria Lluïsa Gispert, té un fill, Guillem.

El seu germà, Francesc Forné, també es va dedicar a la política i va ser ministre els anys 1984 i 1985. Marc es va afiliar el 1985 al Partit Liberal (afiliat a la Internacional Liberal) i va ser escollit conseller el 1993 pel govern de Ribas.