Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Miquel Àngel Riera

Article de referència:
Premis Literaris
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Miquel Àngel Riera (4)
49 lectures d'aquest article
37 impressions d'aquest article
Miquel Àngel Riera
El 20 de juliol de 1996 va morir a 66 anys a Palma de Mallorca l'escriptor i poeta manacorí Miquel Àngel Riera a causa d'una llarga malaltia agreujada per una trombosi.

Miquel Àngel Riera, que havia aconseguit el reconeixement unànime de la crítica a la seva obra poètica i narrativa, havia estat guardonat amb diferents premis o guardons, com ara el Joan Alcover de poesia, per La bellesa de l’home (1972); el Sant Jordi de novel•la, per Morir quan cal (1974); el Premi Nacional de crítica narrativa catalana, per L'endemà de mai (1979); el Serra d'Or, per Panorama amb dona (1984); el 1987, el Premi de la Generalitat de Catalunya, per Els déus inaccessibles, i l'any 1990, el premi Josep Pla de narrativa, per Illa Flaubert. El 1989 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i l'any 1991 el Premi de la Crítica Catalana.

El seu primer llibre de poemes va ser Poemes a Nai (1965), i la seva primera novel•la, Fruita i martiri de Sant Andreu Milà (1973). Des de llavors, Miquel Àngel Riera no va deixar d'escriure -Andreu Milà, Biografia, Llibre de benaventurances, El pis de la badia i La rara anatomia dels centaures —i va publicar l'any 1995 el seu últim llibre de relats, Crònica lasciva d'una decadència. El 1985 va editar una recopilació dels seus cinc llibres de poemes amb el títol genèric de Tots els poemes (1957-1981).

Nascut a Manacor el 29 d'abril de 1930, Riera es va llicenciar en dret a Barcelona, va estudiar filosofia i lletres a Granada durant dos anys i va completar els estudis a la Universitat de Salamanca. En acabar va tornar a Manacor i hi va obrir una gestoria, feina que mai nova deixar.

A banda de la seva activitat literària, Miquel Àngel Riera va ser un dels més importants impulsors de les activitats culturals a Mallorca durant els anys seixantes i setantes i va traduir al català l'obra poètica de Rafael Alberti. També va fundar i dirigir la col•lecció de poesia El Turó i la col•lecció Tià de Sa Real. El 1987 Riera va ser proposat per la delegació catalana del PEN Club per al premi Nobel de literatura. La seva esposa, amb qui tenia tres fills, és la traductora d'algunes de les seves obres al castellà.