Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Els bombers treuen 25 cadàvers de la runa dels xalets incendiats a Granges-sur-Salvan, pertanyents a la secta de l'Orde del Temple Solar

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Crim, delinqüència, màfia (389)
Sectes (13)
Personatges Personatges
Joseph Di Mambro (1)
Entitats Entitats
Orde del Temple Solar (2)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Suïssa (Confederació Helvètica) (51)
Quebec (Canadà) (26)
65 lectures d'aquest article
27 impressions d'aquest article
Mort al Temple Solar
El dimecres 5 d'octubre van morir 58 membres de la secta de l'Orde del Temple Solar. A primera hora del matí es van trobar desenes de cadàvers en una granja de Cheiry i en dues cases de Granges-sur-Salvan, dos pobles petits i tranquils de Suïssa.

Les dues matances, a les quals se sumava una doble mort ocorreguda el dia anterior al Quebec, semblaven un suïcidi col•lectiu que seguia el ritual de la secta. Després es va parlar d'assassinat a causa de disputes financeres. Finalment, el cas va quedar sense culpables i sense una raó que expliqués el detonant de la tragèdia.

En un primer moment, la policia no descartava que es tractés d'un assassinat massiu. Vint-i-dos dels cossos, molts dels quals portaven capes vermelles i negres i tenien ferides de bala al cap, van ser trobats al soterrani secret d'una granja de Cheiry. Un altre cadàver, d'un home de 73 anys, era en una sala de la casa amb una bossa de plàstic al cap. També havia rebut impactes amb arma de foc. Diversos cadàvers de la matança suïssa tenien marques d'injeccions de droga o verí.

A la població muntanyenca de Granges-sur-Salvan, als Alps, 160 quilòmetres més al sud de Cheiry, els bombers van treure 25 cadàvers de la runa de dos xalets. Aquests xalets havien estat incendiats, i n'hi havia un tercer que encara cremava.

Els bombers van explicar que alguns dels morts de Cheiry eren en una capella secreta preparada pels membres de la secta de l'Orde del Temple Solar, que es proclamava hereva dels templaris medievals. En aquesta localitat van morir un espanyol, un belga, quatre canadencs, vuit francesos i nou suïssos. En total, dotze dones, deu homes i un nen.

El líder d'aquesta secta era un metge homeòpata anomenat Luc Jouret, de 46 anys. La fotografia d'aquest home, autor d'un llibre on s'identifica a si mateix amb el nou Crist, penjava d'una paret de la capella. A més, Jouret era el propietari de les cases on es van trobar els cadàvers.

Altres morts d'aquesta casa de Cheiry van ser trobats al voltant d'una taula rodona on hi havia ampolles de xampany buides per terra. Algunes de les dones portaven roba daurada. Moltes de les peces de roba estaven marcades amb el que semblaven símbols sectaris.

Cap veí havia sospitat que les reunions d'aquest grup, aparentment naturista, poguessin acabar en aquesta tragèdia. La policia suïssa buscava diversos seguidors de la secta que no havien aparegut entre la runa i que podrien haver estat els incitadors al suïcidi o els executors de l'assassinat. Sobretot, la recerca es va centrar en el líder de l'Orde del Temple Solar. El jutge instructor de Cheiry va revelar l'endemà que els morts presentaven marques d'injecció de drogues, que podrien haver estat un sedant o un verí. Aquell dia es van trobar tres cadàvers més al xalet de Luc Jouret a Montreal.

Amb el temps, la hipòtesi d'una matança programada pels principals dirigents de la secta es reforçava. La causa podria ser una disputa interna per raons financeres. La policia descartava que el líder de la secta hagués mort en els incendis de Suïssa i el Canadà, i va cursar una ordre internacional de detenció contra els líders Luc Jouret i Joseph Di Mambro. També es va descobrir que només s'havia injectat droga a una de les víctimes, però que tot i que les autòpsies apuntaven que alguns sectaris s'havien suïcidat, era evident que molts d'ells havien estat assassinats.

Joseph Di Mambro, considerat el cervell financer de l'orde, i la seva dona van ser identificats entre 25 de les víctimes trobades aquell dimecres a Granges. La policia no va voler-ho confirmar i va mantenir l'ordre de captura contra aquest líder.

El 9 d'octubre, el jutge que dirigia la investigació sobre la mort de 23 membres de l'Orde del Temple Solar a la localitat suïssa de Cheiry, André Piller, va confirmar l'existència de documents bancaris que aportaven revelacions sobre la causa de la tragèdia. La policia suïssa s'havia centrat en l'activitat financera de la secta. En canvi, la policia canadenca va relacionar els dirigents de la secta, Luc Jouret i Joseph Di Mambro, amb una xarxa de tràfic d'armes i de blanqueig de diners.

El 13 del mateix mes, Luc Jouret va deixar de ser un sospitós. El cadàver del guru de l'orde i d'Elie Di Mambro, fill de Joseph, van ser identificats com a dues víctimes més, entre les 48 que s'havien registrat a Suïssa. Amb aquestes identificacions es demostrava la desaparició dels únics dirigents masculins de la secta que no havien estat trobats. En aquell moment, la investigació es va centrar en la recerca de la dona de Di Mambro.

No es van arribar a aclarir les complexes circumstàncies que havien provocat la mort col•lectiva dels sectaris. Els experts en sectes veien en la catàstrofe un crim maquillat de suïcidi. Les proves, com ara els rastres de bala i els sofisticats mecanismes d'incendi, semblaven confirmar aquesta hipòtesi, però els experts tampoc descartaven que els adeptes s'haguessin suïcidat un cop anul•lada la seva voluntat.

El que podia ser un suïcidi col•lectiu a Suïssa, era un episodi més de morts massives protagonitzades per sectes d'arreu del món. Aquestes tragèdies tenien un origen asiàtic que s'havia traslladat a la societat occidental des de feia pocs anys. El Japó, les Filipines o Corea havien estat els primers escenaris, en els anys setanta i vuitanta, d'esdeveniments sagnants que implicaven creences pseudo-religioses fanàtiques. Els casos més espectaculars van ser el dels 914 membres de la secta del Temple del Poble, seguidors del sacerdot nord-americà Jim Jones, que es van suïcidar a Guyana el 1978, i la que va tenir lloc a Texas l'any 1993, quan els seguidors de David Koresh, els Davidians, van lluitar contra els agents de l'FBI nord-americà. El resultat dels cinquanta-un dies de setge va ser de vuitanta morts.

En aquest marc de fanatisme pseudo-religiós es col•locava el suïcidi col•lectiu descobert el 5 d'octubre. Tot i que en acabar l'any es mantenia la hipòtesi que alguns dels membres havien estat assassinats, la resta haurien sacrificat les seves vides per simples raons de creença religiosa.