Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Oriol Martorell dirigint la Coral Sant Jordi en una imatge retrospectiva i força diferent de l’habitual

Oriol Martorell va fer de la música coral una línia de redreçament nacional

Articles dependents
Oriol Martorell
Ella Fitzgerald
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Música (203)
Nacionalisme català (247)
Premis, guardons i homenatges (507)
Personatges Personatges
Josep Casas (1)
Montserrat Martorell (1)
Oriol Martorell (5)
Xavier Sans (1)
Entitats Entitats
Cor Llevant (1)
Coral Sant Jordi (5)
Espurna (1)
Esquitx (1)
157 lectures d'aquest article
471 impressions d'aquest article
La coral Sant Jordi sense Oriol Martorell
Música
El 24 d'agost de 1996 va morir el director musical, pedagog i historiador Oriol Martorell i Codina, una de les grans personalitats de la música catalana del segle, impulsor del moviment coral europeu i fundador de la Coral Sant Jordi. Martorell, que va morir a 68 anys, víctima d'una afecció pulmonar que patia des de feia temps, era considerat el creador i impulsor de la música coral catalana d'arrels populars i un representant de la lluita cultural i política durant el franquisme.

Quan feia tres mesos de la seva mort, el 24 de novembre, es van reunir 150 corals catalanes al Palau d'Esports de Barcelona. Al concert hi van assistir 7.000 persones entre cantants i públic, però els primers eren més nombrosos. Les corals van cantar en honor del musicòleg diverses cançons populars sota la batuta de prestigiosos directors com Xavier Sans i Josep Casas.

El pròleg del concert va ser una glossa de la figura de Martorell feta
per l'editor de Catalunya Música, Pere Artís. Després l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, el president del Parlament de Catalunya, Joan Reventós, i el conseller de Cultura, Joan Maria Pujals, van fer breus discursos destacant la personalitat i l'obra de Martorell. Rere l'actuació de 600 cantants de corals infantils, els adults van interpretar El rossinyol, El noi de la mare i El desembre congelat, entre altres cançons. La mezzosoprano Montserrat Martorell, germana d’Oriol Martorell, va cantar Els segadors acompanyada per tots els presents, que es van posar drets. L'homenatge s'havia iniciat aquell matí, quan cent corals van oferir concerts simultanis en vint espais del Barri Gòtic de Barcelona.

El 22 de desembre, es va fer realitat un dels somnis de Martorell, quan en el tradicional concert de Nadal, la Coral Sant Jordi conjuntament amb les corals infantils Esquitx i Espurna i el Cor Llevant, van interpretar al Palau de la Música la Cantata de sant Nicolau, de Benjamin Britten. Obres de Brillen, Arnold Schönberg, Joan Llongueres i peces tradicionals van immortalitzar el missatge de comiat a Martorell, en un acte que va ser molt més que un concert.

La Coral Sant Jordi devia el seu naixement a Oriol Martorell i a un grup d'amics que el 30 de novembre de 1947 van fer el seu primer concert públic. Des de la seva creació, la formació mantenia com a objectiu la divulgació del repertori català i les produccions dels nous compositors. Aquesta tasca la van portar més enllà de les fronteres recorrent tot Europa. Entre les grans fites de la història de la coral hi ha el concert que va oferir a Santa Maria del Mar el 1969 sota la direcció de Duke Ellington i l'estrena a l'Estat espanyol de la Missa d'Igor Stravinsky. L'aposta de la Coral Sant Jordi va derivar en un ampli repertori en què van cabre des de melodies medievals gregorianes fins a música d'avantguarda, jazz o peces de la Nova Cançó.

Martorell va convertir la Coral Sant Jordi en un símbol de la resistència antifranquista, un símbol que tenia sempre un moment culminant: la interpretació d’El cant de la senyera al Palau de la Música. Un moment que es va repetir amb una significació especial el 7 de juliol de 1991, data del concert de comiat de Martorell com a director de la coral. Fins en aquell moment l'havia dirigida en 1.345 concerts. Excepcionalment, la va tornar a dirigir el 23 d'abril de 1993 al Palau Sant Jordi en el concert de commemoració dels trenta anys d’Al vent.