Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Narcís Serra

Article de referència:
Els secrets a subhasta
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Alfonso Guerra (22)
Felipe González (226)
Narcís Serra (73)
Entitats Entitats
Ajuntament de Barcelona (355)
Centre Nacional d´Intel·ligència (38)
Convergència Socialista de Catalunya (5)
Front Obrer de Catalunya (6)
London School of Economies and Political Science (6)
Ministeri de Defensa (23)
Organització del Tractat de l`Atlàntic Nord (264)
Partit dels Socialistes de Catalunya (1256)
Partit Socialista Obrer Espanyol (1019)
Sindicat Democràtic d´Estudiants de la Universitat de Barcelona (4)
Universitat Autònoma de Barcelona (131)
Universitat de Barcelona (193)
31 lectures d'aquest article
6 impressions d'aquest article
Narcís Serra
L'1 de juliol de 1995 el govern socialista va acceptar la dimissió del vicepresident Narcís Serra, com a resultat de la crisi encetada al país per la denúncia orquestrada contra les activitats del Cesid, els serveis d'intel·ligència espanyols creats en els anys de la democràcia. La crisi també va suposar la dimissió del llavors ministre de Defensa, Julián García Vargas.

El Cesid, en la creació i el manteniment dels quals havia tingut un paper cabdal Narcís Serra des de la seva arribada al ministeri de Defensa l'any 1982, va ser acusat d'haver fet activitats d'espionatge contra persones i institucions. Els socialistes van veure el fet com una maniobra política organitzada per diversos mitjans de comunicació de Madrid en col·laboració amb alguns partits d'oposició.

Narcís Serra i Serra va néixer el 30 de maig de 1943 a Barcelona. Després de fer el batxillerat als Escolapis, es va matricular a la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1965. A la Universitat, va ser elegit delegat del Sindicat Democràtic d'Estudiants i va militar en el Front Obrer de Catalunya (FOC), vessant catalana del Frente de Liberación Popular (FLP).

Del 1966 al 1970 va treballar com a professor adjunt a la Facultat d'Econòmiques, i el 1970 va obtenir una beca per estudiar a la London School of Economies. En tornar de Londres el 1972, va ingressar a la Universitat Autònoma de Barcelona com a professor agregat de teoria econòmica i es va doctorar el 1973.

Membre de Convergència Socialista de Catalunya des del 19774, va ser un dels fundadors del nou Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), sorgit el 1976 com a resultat de la fusió de diferents corrents polítics d'esquerres.

El mes de desembre del 1977 va abandonar la docència en ser nomenat conseller de Política Territorial i Urbanisme de la Generalitat provisional presidida per Josep Tarradellas. El febrer del 1979 va dimitir el càrrec per presentar-se a les primeres eleccions municipals democràtiques, i a l'abril va ser elegit alcalde de Barcelona, des d'on va donar l'impuls inicial al projecte dels Jocs Olímpics del 1992. Va abandonar l'alcaldia el mes de desembre de 1982 per responsabilitzar-se del ministeri de Defensa del primer govern socialista sorgit de les eleccions generals d'aquell any.

Com a ministre de Defensa, va promoure la llei orgànica de defensa, va impulsar la reforma de la justícia militar i va elaborar el primer pla general de defensa. Serra es va destacar particularment com a defensor de la integració d'Espanya a l'OTAN, que va ser votada en referèndum el 12 de març de 1986.

El mes de març de 1991, dlos mesos després de la dimissió d'Alfonso Guerra, va ser nomenat vicepresident del govern. Aleshores va iniciar una tasca de col·laboració directa amb Felipe González, que va ser finalment trencada per la crisi governamental generada primer amb l'afer Roldán, i després amb les acusacions d'espionatge contra el Cesid.

Narcís Serra és casat amb Conxa Villalba i no tenen fills. Gran aficionat a la música clàssica, és considerat un bon intèrpret de Mozart al piano.