Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Newt Gingrich

Article de referència:
La nova majoria republicana
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Benny Hill (1)
Jim Wright (1)
Newt Gingrich (5)
Entitats Entitats
Congrés nord-americà (26)
Kennesaw State College (Geòrgia) (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Estats Units d´Amèrica (EUA) (574)
6 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Newt Gingrich
La victòria dels republicans a les eleccions del 8 de novembre de 1994 va ser, en bona mesura, la victòria de l'estil de Newt Gingrich, un estil agressiu, conservador, ple d'adjectius i que va orientar la campanya electoral cap al terreny de les grans eleccions. Havia dit: "El que ara és en joc no és ser republicà o demòcrata, sinó la qüestió de si la nostra civilització sobreviurà."

Gingrich no era un home gaire popular, encara que sí envoltat d'anècdotes. El seu físic recordava el del desaparegut còmic anglès Benny Hill. El seu nom, Newt, diminutiu de Newton, evoca en anglès un tipus de rèptil. La seva parla és plena de símils bèl·lics, i en medis polítics se'l coneix pel motiu el bombarder.

Políticament, Gingrich no havia fet una carrera gaire brillant. Va ingressar en la política als anys seixanta i no va arribar al Congrés fins a l'any 1978, després de tres intents infructuosos, i en les eleccions de 1990 va guanyar l'escó per un reduït marge de 974 vots.

L'any 1989, però, va aconseguir una certa notorietat protagonitzant agres debats amb el llavors president de la Cambra, el demòcrata Jim Wright, que havia dit d'ell: "El miro igual com un gos mira un fanal." Uns anys més tard, Gingrich va presidir la comissió parlamentària que va investigar els comptes de Wright i va provocar la seva dimissió.

A partir dels anys noranta, però, la seva figura es va revifar, sobretot per la seva defensa de la necessitat de reduir impostos, eliminar el dèficit, retallar els programes d'assistència social i augmentar la despesa militar. El futur Speaker del Parlament americà va néixer a Geòrgia l'any 1943, era fill de militar i es va doctorar en història a la universitat de l'Estat, el Kennesaw State College, on va treballar de professor abans de dedicar-se de ple a la política.