Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Article de referència:
50 anys i molts interrogants
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Política internacional (1336)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Antiga URSS (5)
Estats Units d´Amèrica (EUA) (574)
Regne Unit (Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda Nord) (174)
Washington D.C. (District of Columbia, EUA) (73)
12 lectures d'aquest article
11 impressions d'aquest article
Origen de les Nacions Unides
El nom de Nacions Unides (United Nations) va sorgir per primera vegada a la Carta de l'Atlàntic (1 de gener de 1942), pactada entre els Estats Units i el Regne Unit, i acceptada per l'URSS, com un al·legat unitari de les potències que combatien el nazisme. La declaració de la cimera tripartida de Teheran (1 de desembre de 1943) va proclamar la necessitat d'una organització internacional que s'encarregués de mantenir la pau al món. A la conferència de Dumbarton Oaks, a prop de Washington (agost-octubre de 1944), a partir d'un esborrany nord-americà, es va redactar un primer esbós de l'organització. La conferència de Ialta (11 de febrer de 1945) va escombrar els últims obstacles, especialment el dret de veto en el Consell de Seguretat. La conferència de San Francisco (25 d'abril -26 de juny de 1945) va reunir els representants de 50 països en guerra contra Alemanya per redactar la Carta fundacional, que és molt poc diferent de l'esborrany de Dumbarton Oaks.

La Carta de les Nacions Unides consta de 19 capítols i 111 articles. Al preàmbul s'hi descriuen els grans designis: "Les Nacions Unides estan resoltes a preservar el món de l'assot de la guerra, que, dues vegades en l'espai d'una vida humana, ha infligit a la humanitat sofriments indicibles. Proclamen la seva fe en els drets fonamentals de la persona, en la igualtat d'homes i dones, de nacions grans i petites."