Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Òscar Ribas

Article de referència:
Dos governs el primer any
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Josep Pintat (5)
Òscar Ribas Reig (28)
Entitats Entitats
Agrupament Nacional Democràtic (Andorra) (10)
Consell General de les Valls (6)
Iniciativa Democràtica Nacional (6)
Nova democràcia (Andorra) (9)
Organització de les Nacions Unides (606)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Andorra (206)
168 lectures d'aquest article
77 impressions d'aquest article
Òscar Ribas
Óscar Ribas Reig va néixer a Andorra la Vella l'any 1936. Fill d'un barceloní i una andorrana, va estudiar dret a Barcelona i va ampliar estudis a Suïssa i Anglaterra.

Membre fundador de l'Agrupament Nacional Democràtic, va arribar per primer cop al poder l'any 1982 i va ser substituït per Josep Pintat el 1984.

L'any 1990 va tornar a presidir el Consell de les Valls, després de guanyar les eleccions. Ribas va impulsar l'elaboració d'una Constitució que convertís Andorra en un Estat modern. La seva iniciativa va comptar amb l'aprovació dels partits que formaven la coalició electoral governant, el seu propi, l'Agrupament Nacional Democràtic, Nova Democràcia i Iniciativa Democràtica Nacional.

Seguint amb les reformes, el 1992 el govern de Ribas va retocar la legislació sobre nacionalitat i va encetar les negociacions amb Espanya i França per a l'ingrés d'Andorra a les Nacions Unides, que es va produir el 28 de juliol de 1993.

A la cerimònia d'ingrés, celebrada a la seu de les Nacions Unides a Nova York, Ribas va pronunciar el seu discurs en català. Andorra esdevenia el membre número 184 de les Nacions Unides, i el català s'inaugurava oficialment al si de l'Assemblea General.

Un cop aprovada la Constitució en referèndum, Ribas va convocar les primeres eleccions constitucionals de la història del país el diumenge 12 de desembre de 1993, en les quals es va renovar el seu mandat. El nou govern va haver de ser de coalició i el van formar: el seu partit, l'Agrupament Nacional Democràtic (AND), que havia obtingut 8 escons; Nova Democràcia, que en tenia 5, i Iniciativa Democràtica Nacional, que en tenia 2. Entre els tres partits sumaven 15 dels 28 escons del Parlament.

El 1994, les diferències al si de la coalició governamental i la resistència sistemàtica dels partits de l'oposició al nou sistema d'impostos que Ribas volia impulsar van forçar la seva dimissió el 25 de novembre.