Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Pasqual Maragall

Article de referència:
Eleccions municipals a tots els Països Catalans
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Joan Maragall (9)
Miquel Roca Junyent (52)
Narcís Serra (73)
Pasqual Maragall (676)
Entitats Entitats
Ajuntament de Barcelona (355)
Convergència Socialista de Catalunya (5)
Front Obrer de Catalunya (6)
Jocs Olímpics Barcelona (42)
Partit dels Socialistes de Catalunya (1256)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Barcelona (3483)
16 lectures d'aquest article
7 impressions d'aquest article
Pasqual Maragall
El 28 de maig de 1995, Pasqual Maragall va ser reelegit alcalde de Barcelona, càrrec que exercia des del desembre del 1982. Maragall va obtenir per al seu partit 16 dels 41 regidors de Barcelona, tres més dels obtinguts pel seu principal opositor, el convergent Miquel Roca i Junyent.

Pasqual Maragall i Mira va néixer a Barcelona el 13 de gener de 1941 i era descendent directe del poeta Joan Maragall. Tercer de vuit germans, Maragall va fer els estudis primaris i secundaris a les Escoles Virtèlia.

Llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, en els anys d'estudiant va ser membre del Front Obrer de Catalunya (FOC), i a principis dels setanta, després d'ampliar estudis als Estats Units, va participar en la fundació de Convergència Socialista de Catalunya, d'on sorgiria el futur Partit dels Socialistes de Catalunya.

Professionalment, Maragall va començar la seva carrera com a professor d'economia urbana i comerç internacional a la Universitat Autònoma, on es va doctorar l'any 1979. Maragall va compaginar la seva feina universitària amb l'Ajuntament de Barcelona, on va dirigir el Gabinet Tècnic de Programació des del 1976, fins que va ser elegit tinent d'alcalde després de la victòria de Narcís Serra a les eleccions municipals del 1979. El 1982 va substituir Serra en produir-se la victòria del PSOE a les generals. Maragall va renovar com a alcalde a les municipals del 1983, el 1987 i el 1991.

La candidatura olímpica de Barcelona i els Jocs Olímpics del 1992 van servir a Maragall per tirar endavant el procés de renovació més important de la ciutat des de la Guerra Civil. L'obertura de la ciutat al mar, la construcció de les rondes i la renovació urbanística de tot el teixit ciutadà van canviar completament la imatge de Barcelona. L'èxit en l'organització dels Jocs va reportar a Maragall fama de bon gestor, que va saber capitalitzar des de l'alcaldia.