Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Pocs mesos després de ser nomenat president, Sampaio va visitar Barcelona

Articles dependents
Jorge Sampaio
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Partits polítics i entitats (1853)
Personatges Personatges
Alberto Matos (1)
Aníbal Cavaco Silva (12)
Antonio Ramalho Eanes (1)
António Guterres (21)
Fernando Nogueira (2)
Jorge Sampaio (21)
Entitats Entitats
Partit Popular Portuguès (4)
Partit Socialdemòcrata (Portugal) (18)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Portugal (49)
86 lectures d'aquest article
35 impressions d'aquest article
Jorge Sampaio, nou president de Portugal
Portugal
El 14 de gener de 1996, el socialista Jorge Sampaio va guanyar les eleccions presidencials a Portugal amb el 53,8% dels vots. El seu principal oponent, el socialdemòcrata Aníbal Cavaco Silva, en va aconseguir un 46,2%, en una convocatòria que va enregistrar un índex de participació del 66,38%.

Sampaio comptava amb el suport dels comunistes dirigits per Carlos Carvalhas i d'altres partits d'esquerra. Així, el candidat dels comunistes, Jerónimo de Sousa, i el de la Unió Democràtica Popular, Alberto Matos, es van retirar per facilitar el pas de Sampaio, cosa que li permeté d'obtenir la victòria en la primera volta.

Contràriament a Sampaio, Cavaco Silva no va comptar amb el suport que li havia promès el Partit Popular Portuguès de Fernando Nogueira, i de poc li va servir la comunicació de suport feta a última hora per l'expresident i general António Ramalho Eanes dient que no era partidari de la concentració de poder en mans d'un sol partit.

La victòria presidencial socialista es produïa només quatre mesos després de l'obtinguda per António Guterres, a les generals de 1995 i refermava la tendència anticavaquista de l'electorat portuguès. La mateixa nit del 14 de gener, Aníbal Cavaco Silva va anunciar la seva retirada de la direcció del Partit Socialdemòcrata de Portugal (PSD), que havia governat el país des del 1986 fins al 1995.

Sampaio va prendre possessió del càrrec el 9 de març en un acte solemne celebrat a l'Assemblea de la República, al qual van assistir mandataris de 37 països. Sampaio era el cinquè president de Portugal des de la Revolució dels Clavells, el tercer des de la primera reforma constitucional del 1976 i el segon president civil consecutiu des de la primera elecció de Soares el 1986.

L'altre protagonista de la jornada va ser Mario Soares, el president sortint, que va anunciar la seva intenció d'abandonar la política activa i de no acceptar, als seus 71 anys, cap càrrec institucional ni a Portugal ni a l'estranger. Soares tenia diverses ofertes d'universitats, cadenes de televisió i editorials per donar a conèixer la seva dilatada experiència política.

Màrio Soares era considerat l'home clau en la consolidació de la democràcia a Portugal i un dels artífexs de la reforma constitucional que va originar el règim semipresidencialista vigent al país, que delimitava les funcions presidencials: garantir la independència nacional, la unitat de l'Estat i el funcionament regular de les institucions; presidir el Consell Superior de la Defensa Nacional, convocar eleccions, nomenar o dimitir el primer ministre i el govern, i dissoldre el Parlament.