Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
David Castillo, Alfred Bosch, Maria de la Pau Janer i Miquel de Palol, distingits la Nit de Santa Llúcia

Els premis Octubre es van celebrar malgrat les traves posades per la Generalitat Valenciana

Martí de Riquer va ser guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de ciències socials

Articles dependents
Tísner
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Premis, guardons i homenatges (507)
Personatges Personatges
Alfred Bosch (23)
Antoni Llorens (2)
Baltasar Porcel (44)
David Castillo (9)
Dolors Cinca (1)
Emili Teixidor (21)
Feliu Formosa (16)
Francisco Javier Asarta (1)
Gabriel Janer i Manila (21)
Jaume Cabré (16)
Jaume Plensa (3)
Jesús Moncada (10)
Joan Peruga (3)
Joan Bastardas (4)
Joaquim Maria Puyal (19)
Jordi Parramon (2)
Josep Massot Muntaner (3)
Josep Melià i Pericàs (6)
Lluïsa Cunillé (7)
Margarida Castells (2)
Martí Domínguez (5)
Martí de Riquer (15)
Miquel de Palol (13)
Monika Zgustová (3)
Pere Gimferrer (22)
Quim Monzó (38)
Raimon Àvila (2)
Ramon Folch i Camarasa (7)
Raquel Lacuesta (1)
Robert Brufau (1)
Rodolf Sirera (5)
Stefano Maria Cingolani (3)
Xavier Montsalvatge (12)
Entitats Entitats
Companyia de Dansa Gelabert/Azzopardi (1)
Premi Carlemany (24)
Premi Carles Riba de Poesia (17)
Premi Crítica Serra d`Or (44)
Premi Fité i Rossell (1)
Premi Gabriel Alomar (3)
Premi Joan Creixells (14)
Premi Josep Pla (33)
Premi Llorenç Vilallonga (1)
Premi Nacional de Cultura (21)
Premi Príncep d`Astúries (99)
Premi Prudenci Bertrana (27)
Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes (30)
Premi Sant Joan de Narrativa (18)
Premi Víctor Català (4)
Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil (4)
Premis Ciutat de Barcelona (40)
Premis Ciutat de Palma (23)
Premis Octubre (35)
55 lectures d'aquest article
96 impressions d'aquest article
Premi d'Honor a Tísner
Premis
El panorama literari català de l’any 1997 va estar marcat, un any més, pel seguit de premis literaris concedits als diferents territoris de parla catalana i, també, pel reconeixement estatal a la tasca feta per un dels millors especialistes mundials en història medieval, Martí de Riquer i Morera, que el 9 de maig de 1997 va obtenir el Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials, en consideració a la seva capacitat per bastir "la història íntegra de la cultura espanyola en les seves pluralitats i veïnats". El 27 d’octubre, un altre autor català, Emili Teixidor, es va proclamar guanyador del Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, convocat pel ministeri de Cultura.

Dins dels autors ja consolidats, calia destacar els guardons atorgats els mesos d’octubre i desembre a Baltasar Porcel, en la trentena edició del Prudenci Bertrana (Ulisses a alta mar), i en la primera edició del premi Ramon Llull, instituït pel Govern Balear, que va rebre juntament amb 14 personalitat més, en reconeixement a la tasca comuna feta en favor de la recuperació de la identitat illenca. També el segon Creixell rebut per Jesús Moncada l’11 de desembre per la novel•la Estremida memòria, guardó que sumava a l’obtingut el 1988 amb Camí de sirga.

El 6 de gener de 1997, el novel•lista barceloní Miquel de Palol, va guanyar la 29ena edició del premi Josep Pla , per la novel•la El legislador. El 20 del mateix mes, a Palma de Mallorca, el premi Ciutat de Palma, que va correspondre, en poesia, a Lluís Calvo i Guardiola pel recull L’estret de Bering, i el Llorenç Vilallonga de Novel•la a Vicenç Villatoro per l’obra presentada amb el títol Encalçar el vent.

Pel que fa als guardonats en els premis Ciutat de Barcelona i crítica Serra d’Or, atorgats, respectivament el 7 de febrer i el 8 d’abril, Jaume Cabré va guanyar els dos apartats de novel•la amb L'ombra de l'eunuc, i Margarida Castells i Dolors Cinca els dos de traducció per la seva versió de Les mil i una nits. Quim Monzó va obtenir el premi Ciutat de Barcelona en l’especialitat de contes.

El 15 de maig, els III Premis de la Institució de les Lletres Catalanes van distingir Feliu Formosa, Joan Bastardas i Lluïsa Cunillé, i ex aequo, Monika Zgustová i Jordi Parramon, en les quatre modalitats que diferenciava: literatura infantil i juvenil, assaig en català, teatre i traducció.

El 19 de juny, l’escriptor Ramon Folch i Camarasa va guanyar el Premi Sant Joan, concedit per la Caixa de Sabadell, amb una novel•la costumista que duia per títol Testa de vell en bronze i que recrea la vida d’un jubilat que, ja en el tram final de la seva vida, intenta retrobar un vell amor de joventut.

Els prestigiosos Premis Nacionals de Cultura, concedits per la Generalitat de Catalunya, van guardonar el 22 de setembre l'artista Jaume Plensa, l'escriptor Pere Gimferrer, el dramaturg Rodolf Sirera i el músic Xavier Montsalvatge, a més de a la revista Cavall Fort, la Companyia de Dansa Gelabert/Azzopardi, el distribuïdor de cinema Antoni Llorens, els arquitectes Francisco Javier Asarta i Robert Brufau, l'arqueòloga Raquel Lacuesta, el periodista Joaquim Maria Puyal i l'historiador Josep Massot i Muntaner.

El 25 de setembre, l'autor mallorquí Gabriel Janer i Manila va guanyar el premi Carlemany de novel•la, convocat pel govern d'Andorra juntament amb la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Columna i Proa, amb Els jardins incendiats.

El mes d’octubre, la vetllada de la 26ena edició dels premis Octubre va acaparar totalment l’atenció cultural del món de parla catalana en impedir la Generalitat Valenciana que la Fira de Mostres facilités les instal•lacions per a la celebració del tradicional sopar d’entrega de premis el darrer dissabte d'octubre. Aquest fet va motivar l’aparició d’un manifest signat per 503 alcaldes, 163 intel•lectuals i 14 universitats, reclamant la fi de la "retallada de les llibertats al País Valencià".

Malgrat tot, el 25 d’octubre es va celebrar igualment la gala, prescindint, però, del sopar. Els guardonats van ser: el professor de biologia de la Universitat de València, Martí Domínguez, que en la seva primera incursió novel•lística aconseguia l'Andròmina de novel•la amb Les confidències del comte Buffon. Pel que fa al Joan Fuster d'Assaig, va ser guanyat pel romanista italià Stefano Maria Cingolani amb Joan Roís de Corella, la importància de dir-se honest, una interpretació global i renovada de l'obra de Corella, a la recerca de l'autenticitat del personatge. El Vicent Andrés Estellés de poesia se’l va endur Raimon Àvila amb Barrancs de Fut i de Lud.

A Andorra, el 6 de novembre, l'historiador Joan Peruga va guanyar el premi Fité i Rossell de novel•la amb l’obra El llibre de l'Assumpta, que li va ser lliurat aquell dia durant la celebració de la 20ena edició de la nit literària andorrana, organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres del Principat.

El 12 de desembre, la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia va concedir des de Vilanova i la Geltrú el premi Sant Jordi de novel•la a Alfred Bosch, destacat estudiós de l'Àfrica, que és va proclamar guanyador amb l'obra Cartografia dels vençuts. El premi Carles Riba 1997 de poesia va recaure en David Castillo i el Víctor Català de narracions en Miquel de Palol.

A les Balears també, el 19 de desembre, l'escriptor i polític Josep Melià va rebre el premi Gabriel Alomar, que atorgava la junta directiva de l'Obra Cultural Balear (OCB) dins els premis 31 de Desembre, per la seva participació en el foment de la cultura de les Illes.