Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
La premsa escrita en català va augmentar la seva presència al quiosc

Redacció de l’AVUI

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Llengua catalana (1362)
Premsa escrita (199)
Entitats Entitats
Associació de Publicacions Periòdiques en Català (16)
Avui (154)
Diari de Balears (7)
Diari de Girona (6)
Diari de Sabadell (1)
Diari de Tarragona (4)
Diari de Terrassa (1)
Diari d`Andorra (8)
Dossier Econòmic (5)
El 9 Nou (12)
El Periòdic d`Andorra (4)
El Periódico de Catalunya (52)
El Punt (29)
Nou Diari (5)
Oficina de Justificació de la Difusió (6)
Regió 7 (11)
Segre (8)
55 lectures d'aquest article
46 impressions d'aquest article
El renaixement del català a la premsa
Premsa
El 1997 va ser l’any de la premsa en català, no només per la consolidació de les antigues capçaleres que ja portaven anys en el mercat, afermant la seva presència a Barcelona i comarques, com ara l’AVUI, El Punt , Diari de Girona, Regió 7, El 9 Nou, Diari de Balears, Diari d’Andorra i el setmanari El Temps, sinó també per l’aparició d’un bon nombre de noves capçaleres que van aconseguir d’immediat una bona quota de mercat, confirmant els pronòstics de la normalització lingüística encetada el 1983 que preveien la progressiva introducció del català en totes les àrees d’activitat de la societat catalana.

El 1997 van veure la llum per primer cop l’edició andorrana d’El Periódico de Catalunya, El Periòdic d’Andorra, la versió catalana d’El Segre, l’11 de setembre i la versió catalana d’El Periódico de Catalunya. També va aparèixer un nou setmanari Dossier Econòmic, el 23 de setembre, que tractava de fer-se un forat en el complicat panorama de la informació econòmica especialitzada.

L’aparició de totes aquestes publicacions va trencar totes les previsions fetes prèviament per estipular la seva incidència en el mercat. Els estudis de l’OJD deien que en el conjunt de Catalunya s’havien venut aquell any un total de 591.581 diaris d’informació general, dels quals només un 12,16%, és a dir, 71.971 havien estat lliurats al públic en català. D’aquests , el lideratge era per l’AVUI amb 37.290 exemplars diaris, seguit d’El Punt Diari amb 18.752, Diari de Balears amb 15.000, Regió 7 amb 8.556 i Diari de Girona amb 5.448. A aquesta llista calia afegir les edicions bilingües que presentaven Diari de Sabadell, Diari de Terrassa i Diari de Tarragona, amb unes vendes de 6.582, 5.589 i 13.126, respectivament.

En acabar l’any, l’OJD encara no havia publicat les estadístiques del 1997, però les dades aportades pels responsables de les versions catalanes d’El Periódico de Catalunya i El Segre evidenciaven que els dos diaris havien incrementat el seu volum general de vendes amb un 30% i que la proporció entre diaris escrits en català o en espanyol, era d’un 40% a un 60%, cosa que significava que l’experiència havia servit tant per afegir nous lectors a la capçalera com per incrementar el nombre de lectors en català.

Les experiències d’El Periódico de Catalunya i El Segre eren particularment reveladores de la consolidació de la realitat bilingüe que es vivia al país, alhora que exemple de la tradicional convivència entre llengües que s’havia instaurat al Principat des de la postguerra. Aquesta realitat era la que havia inspirat la iniciativa, que, en tots dos casos, va suposar una forta aposta empresarial. Tots dos diaris, a més, van optar per mantenir idèntica la capçalera, variant només els colors, blau pel català i vermell per l’espanyol i tots dos diaris també van col•laborar estretament amb l’Institut d’Estudis Catalans a l’hora d’elaborar el llibre d’estil. En el cas d’El Periódico de Catalunya, l’equip editorial directiu va bastir un sistema informàtic d’automatismes de traducció que feien molt més fàcil l’edició bilingüe i garantia la simultaneïtat de la seva aparició, amb una inversió global de 1.500 milions de pessetes.

Tal com va demostrar la Mostra de Revistes en català itinerant que va recórrer els territoris de parla catalana el 1997, organitzada per l’Associació de Publicacions Periòdiques en català (APPC), a Catalunya hi havia una llarga tradició de publicacions periòdiques en català que superava les 90 publicacions i suposava una difusió mensual de 600.000 exemplars.

La nota negativa de l’any la va posar la desaparició del Nou Diari el 22 de març de 1997, després de 6 anys de presència escrita en català, que va arrossegar en la seva caiguda dues altres antigues capçaleres vinculades al grup, Diari de Barcelona i Diari de Lleida.