Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Rafael Ribó

Article de referència:
La 4a assemblea vota per l'Olivera
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Personatges Personatges
Rafael Ribó (79)
Entitats Entitats
Iniciativa per Catalunya (87)
PSUC-Viu (9)
44 lectures d'aquest article
15 impressions d'aquest article
Rafael Ribó
Rafael Ribó va ser reelegit president de la Federació d'Iniciativa per Catalunya el 24 de novembre de 1996. La seva activitat política es remuntava a la seva època d'estudiant als anys seixanta. Va formar part de l'Assemblea de Catalunya i va ser un dels 113 detinguts el 1973.

Aquell any va demanar l'ingrés al PSUC, que el va admetre l'any següent. El 1977 va entrar a formar part del comitè central d'aquest partit, i el 1981 va ser elegit membre del comitè executiu responsable de la secretaria d'activitats parlamentàries. El juliol del 1986 es va fer càrrec de la secretaria general substituint Antonio Gutiérrez Díaz.

A partir d'aquell moment va impulsar el procés d'unificació amb altres forces de l'esquerra catalana que va desembocar en la creació d'Iniciativa per Catalunya el 1987, federació que va agrupar el PSUC, l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra i independents. Com a membre del comitè central del Partit Comunista d'Espanya, Ribó va defensar la candidatura de Julio Anguita a la secretaria general el 1988, i es va integrar a la comissió política del PCE, partit on va abandonar tots els càrrecs el 1991. Elegit president d'IC a la primera assemblea, va ser reelegit a la segona i tercera assemblees.

Diputat al Parlament de Catalunya des del 1980, el 1991 va ser el candidat d'IC a la presidència de la Generalitat, però va abandonar l'escó al Parlament de Catalunya per presentar-se a les eleccions a
Corts del 1993, en què va ser elegit diputat al Congrés. El 1995 va renunciar a aquest escó per presentar-se novament com a cap de llista d'IC a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Rafael Ribó i Massó, nascut a Barcelona el 10 de maig de 1945, era fill d'un membre de la Lliga Regionalista i col·laborador de Francesc Cambó com a secretari a l'exili. Va estudiar dret i econòmiques a la Universitat de Barcelona, on va ingressar al Sindicat d'Estudiants, i va ser elegit delegat de la Cambra de la Facultat.

Gràcies a una beca va poder ampliar estudis als Estats Units, on va fer el màster de ciències polítiques a la New School for Social Research de Nova York. Allà va viure de prop la protesta contra la Guerra del Vietnam i el 68 americà.

Quan va tornar a Catalunya, va contactar amb moviments polítics de l'oposició franquista, especialment amb el PSUC. Es va integrar a la docència universitària, a la càtedra de teoria de l'Estat de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona, i posteriorment va exercir com a professor de ciències polítiques i dret constitucional de la mateixa universitat.