Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Richard von Weizsacker

Article de referència:
Premi Internacional Catalunya
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Ernst von Weizsacker (1)
Richard von Weizsacker / von Weizsäcker (10)
Roman Herzog (5)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Alemanya (164)
Berlín (Alemanya) (73)
13 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Richard von Weizsacker
Richard von Weizsacker va néixer a Stuttgart el 15 d'abril de 1920. El seu pare va ser secretari d'Estat en el ministeri d'Exteriors d'Adolf Hitler, però Weizsacker va ser educat a Oxford i Grenoble, on es va doctorar en dret.

El 1947 va col•laborar com a advocat en la defensa del seu pare, el diplomàtic nazi Ernst von Weizsacker, durant el judici de
Nuremberg, en què va ser condemnat sota l'acusació de complicitat en els crims de guerra comesos pel règim de Hitler. Weizsacker, però, va aconseguir que el seu pare es beneficiés d'una amnistia divuit mesos després d'acabar el judici.

Weizsacker es va iniciar en la política l'any 1969, després d'haver treballat a la indústria com a directiu i haver presidit el Congrés de l'Església Evangèlica. Integrat a les files democristianes, el 1981 va ser escollit alcalde-governador del Berlín occidental i va estar en el càrrec fins al maig de 1984, quan va guanyar les eleccions presidencials i va substituir Karl Carstens.

Els anys de presidència de Weizsacker van ser crucials per al seu país en coincidir amb les primeres aproximacions polítiques entre les dues Alemanyes, separades pels seus respectius sistemes polítics, però unides pel record del passat i la derrota de la Segona Guerra Mundial.

Weizsacker va impulsar els contactes amb la República Democràtica Alemanya, que van fructificar l'any 1984 amb el primer acord concret per a la creació d'una línia de metro entre els dos cantons del Berlín ocupat.

Després, quan va començar la desfeta del bloc comunista el 1988, Weizsacker també va ser dels primer alemanys que van pressionar sobre els seus aliats occidentals per establir una via de superació de la crisi viscuda en el cantó oriental. En aquells anys, Weizsacher havia dit: "La qüestió alemanya continuarà oberta mentre la porta de Brandenburg continuï tancada."

Aquesta visió es va demostrar totalment encertada i clarivident. El Mur va ser enderrocat al mes de novembre de 1989, i les converses per a la reunificació van començar el 3 d'octubre de 1990. L'acord es va plasmar oficialment el 15 de març de 1991, quan l'ambaixador rus a Bonn va ratificar el tractat d'unificació.

En els primers anys de reunificació, Weizsacker es va destacar entre els que demanaven el perdó per als antics excol·laboradors del règim comunista a la RDA, intentant per aquesta via l'oblit d'un passat recent que no havia permès als alemanys desenvolupar tots els seus potencials socials i humans, i afavorir una total i absoluta reconciliació nacional. "Tots els que tanquen els ulls al passat són cecs per al futur", va dir.

En acabar el termini màxim de mandat presidencial reconegut a Alemanya, Weizsacker va ser substituït en la presidència per Roman Herzog l’1 de juliol de 1994, havent creat entorn seu una aurèola d'home ètic, constructiu i eficaç.