Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Rita Barberà

Article de referència:
Eleccions municipals a tots els Països Catalans
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Rita Barberà (46)
Entitats Entitats
Ajuntament de València (26)
Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola, S.A (40)
Federació Espanyola de Municipis i Províncies (11)
Generalitat Valenciana (280)
Partit Popular (1639)
Partit Popular de la Comunitat Valenciana (53)
Unió Valenciana (53)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
València (Comunitat Valenciana) (280)
12 lectures d'aquest article
11 impressions d'aquest article
Rita Barberà
El 7 de juliol de 1995, Rita Barberà va prendre possessió de l'alcaldia de València com a representant del Partit Popular després de guanyar les eleccions municipals del 28 de maig de 1995. A l'acte de presa de possessió, Barberà va anunciar la congelació dels impostos municipals i unes inversions de 27.000 milions de pessetes en les obres d'urbanització integral de la ciutat. També va prometre la redacció d'una carta de drets dels valencians i la defensa de la candidatura de la ciutat com a capital cultural europea de l'any 2000.

Era el segon cop que Barberà arribava a l'alcaldia de la tercera ciutat -després de Madrid i Barcelona- més poblada de l'Estat. El primer cop havia estat el juliol del 1991. Llavors va aconseguir derrotar els socialistes, que dominaven l'Ajuntament des del 1979. El fet de no tenir majoria absoluta la va obligar a aliar-se amb Unió Valenciana, partit al qual va cedir les regidories d'Urbanisme, Personal, Cultura i Fires i Festes.

Durant el seu primer mandat, Rita Barberà va impulsar la construcció de nous parcs i jardins, l'ampliació del parc d'autobusos, l'edificació d'un palau d'esports i un palau de congressos, la millora del clavegueram, la inauguració d'un passeig marítim i la creació de la policia de barri.

Rita Barberà i Nolla va néixer a València l'any 1948. Era una de les quatre filles que va tenir José Barberà, antic president de l'Associació de Premsa i exdirector del diari Levante. La professió del seu pare va determinar la seva afició al periodisme, si bé el seu pare va voler que estudiés econòmiques.

El seu ingrés a la política es va produir, precisament, pels contactes que va fer treballant a la Cadena SER. Cofundadora del Partit Popular a València, va arribar al comitè executiu estatal l'any 1993.

Portaveu adjunt del Grup Popular en la primera legislatura i membre de les comissions de governació i indústria, comerç i turisme de les Corts Valencianes, també va ser vicepresidenta del consell assessor de RTVE al País Valencià, candidata a la Generalitat Valenciana a les autonòmiques del juny del 1987 i, des la segona legislatura, presidenta del Grup Parlamentari Popular a les Corts Valencianes.

Rita Barberà va substituir Francisco Vázquez, l'alcalde socialista de la Corunya, a la presidència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies l'11 de novembre de 1995 com a conseqüència dels resultats obtinguts pel seu partit en les eleccions municipals del 28 de maig a tot l'Estat. Barberà ostentava també el 1995 la vicepresidència de l'Associació Transeuropa TGV Rin-Rhone-Mediterrani.