Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Rose Kennedy, acompanyada del seu únic fill mascle viu, Edward Kennedy

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Famosos en general (54)
Política internacional (1336)
Personatges Personatges
Daryl Hannah (2)
David Pecker (1)
Jacqueline Kennedy Onassis (5)
John Fitzgerald Kennedy Jr. (6)
John Fitzgerald Kennedy (9)
Joseph Kennedy (1)
Robert Kennedy (6)
Rose Fitzgerald Fitzgerald Kennedy (3)
Entitats Entitats
George (2)
Hachette Filipacchi Magazines (1)
Partit Demòcrata dels Estats Units (37)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Estats Units d´Amèrica (EUA) (574)
47 lectures d'aquest article
32 impressions d'aquest article
El final d'una dinastia
Rose Kennedy
El 22 de gener de 1995 va morir a casa seva, a Hyannis Port, Massachusetts, Rose Kennedy, la matriarca del clan Kennedy, a 104 anys. Rose Kennedy havia abandonat tota activitat pública el 1984 quan una embòlia cerebral la va condemnar a viure en una cadira de rodes de forma permanent.

La mort de Rose representava el final d'una dinastia que havia tingut en ella la figura matriarcal capaç de fer front a tota mena de contrarietats. Una certa Amèrica hi havia vist el sentit més profund de la dona americana, defensora dels valors d'abnegació, sacrifici i dedicació a la família. La mort de Rose havia estat precedida, el 19 de maig de 1994, per la de Jacqueline Onassis Kennedy, la representant d'una altra concepció de la dona americana.

Si la mort de Jacqueline havia representat la mort de la viuda d'Amèrica, ara amb la desaparició de Rose era com si hagués mort la reina mare, perquè els Kennedy, al llarg de la seva història, havien acabat convertint-se en una mena de monarquia a l'americana.

Rose Kennedy va néixer el 22 de juliol de 1890 a Boston. Era filla de l'alcalde i la seva família era una de les més riques de la ciutat. Es va educar als millors col·legis i era tot un símbol de l'aristocràcia de Nova Anglaterra quan el 1914 es va casar amb el milionari irlandès Joseph Kennedy, que va morir el 1968, amb qui va tenir cinc filles i quatre fills, que li van donar 30 néts i 41 besnéts.

Joseph era un home ambiciós que volia aprofitar la seva fortuna per pujar en l'escala social i fer-se un nom a la política, sempre dintre del Partit Demòcrata. Aquest afany de promoció va marcar la vida del matrimoni, que va haver de passar llargues temporades de separació, sobretot quan Joseph fou nomenat ambaixador a la Gran Bretanya en els anys anteriors a la Segona Guerra Mundial.

També hi va haver altres motius de separació. A Joseph li agradava el món de l'espectacle, i van ser molt conegudes les seves relacions amb diferents actrius de l'època.

Però aquests èxits van anar acompanyats de grans pèrdues personals, provocades per un destí que semblava especialment dur amb els Kennedy. El fill gran de Rose, Joseph, en qui el seu pare sempre havia pensat com a futur president dels Estats Units, va morir el 1944 mentre feia una missió aèria durant la Segona Guerra Mundial. Joseph era una persona independent, com ho va demostrar visitant València i Madrid durant els anys de la Guerra Civil, malgrat el parer dels seus pares, que, com a bons irlandesos, veien amb més bons ulls els nacionals, que creien que defensaven la causa del catolicisme, enfront de l'ateisme i el comunisme del bàndol republicà.

El mateix any que va morir Joseph també va morir la seva germana Kathleen, en un accident d'aviació. Les esperances de la família de veure un Kennedy a la Casa Blanca les va fer realitat el segon fill, John Fitzgerald, el 1962, però novament l'adversitat es va materialitzar en el seu assassinat a trets a Dallas el novembre del 1963.

El tercer fill de Rose, Robert, també va morir assassinat a trets, el 1968, quan feia campanya electoral. L'únic Kennedy que encara podia arribar a la presidència era Edward, el quart fill baró. Però la seva carrera política va quedar definitivament limitada a causa de la seva implicació en la mort de la seva secretària i amistançada en un accident de trànsit el 1969.

Malgrat totes aquestes desgràcies, Rose es va mantenir ferma al capdavant del clan. Poc abans de la seva mort, havien anat creixent les especulacions sobre la possibilitat que un del seus 30 néts, John John Kennedy, el fill petit de John Fitzgerald i Jacqueline, tingués un important futur polític i pogués, fins i tot, arribar a ser en el futur president dels Estats Units.

John John havia estat educat en el mateix esperit que el seu pare, si bé adaptat als temps moderns. Va anar a una escola primària a Nova York i al liceu Andover de Massachusetts, i va decidir pel seu compte fer els seus estudis universitaris a la Universitat de Brown, a Rhode Island, primer, i a la de Nova York, més tard.

Com a advocat va treballar com a ajudant del procurador de Nova York entre el 1989 i el 1993, any en que, associat al cinquanta per cent amb David Pecker, president de Hachette Filipacchi Magazines, va fundar la revista George. En la vida personal no se li van conèixer gaires flirts. Només va ser portada de les revistes del cor per la seva relació amb l'actriu Daryl Hanna el 1994.

Amb aquests actius, ja abans de la mort de Rose es van iniciar les especulacions sobre John John com a alternativa a la crisi del Partit Demòcrata. Entre els seus partidaris destacava Pierre Salinger, que havia estat conseller de John Fitzgerald i amic personal de la família durant anys. Salinger va escriure: "Als Estats Units hem tingut dos presidents Roosevelt. ¿Per què no podem tenir dos Kennedy? La tornada al poder d'un Kennedy al segle XXI no em sorprendria gens, i, evidentment, JFK Jr. seria el primer a la llista de candidats."