Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Miquel Soler, jugador de la selecció catalana, amb dos rivals búlgars el 23 de desembre a Barcelona

Articles dependents
Joan Antoni Samaranch
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Futbol (1129)
Poder legislatiu i lleis (992)
Seleccions esportives catalanes (174)
Personatges Personatges
David Moner (5)
Jesús Gil y Gil (31)
Joan Reventós (34)
Jordi Pujol i Soley (858)
Juan Antonio Samaranch (54)
Miguel Ángel Rodríguez (15)
Entitats Entitats
Catalunya Ràdio (123)
Comitè Olímpic Internacional (70)
Federació Catalana de Futbol (34)
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (130)
TV3 (363)
Unió de Federacions Esportives Catalanes (8)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Montjuïc (Barcelona) (13)
48 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Cap al reconeixement internacional
Selecció catalana
L'any 1997 va començar amb una mala notícia per a l'esport català. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar nuls dos articles del decret de la Generalitat referits a les competències de les federacions catalanes en competicions internacionals i la seva participació en el moviment olímpic. Els articles afectats eren l'article 3.3, que establia que "les normes i reglaments de les federacions esportives espanyoles només són aplicables a les catalanes [...] quan actuïn en competicions oficials d'àmbit estatal", i l'article 88.2, segons el qual la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) tenia entre d'altres missions la de promoure la participació catalana en el moviment olímpic

La sentència va coincidir en el temps amb l’elecció del nou president de la UFEC, David Moner, de 63 anys, qui es va mostrar partidari de modificar la llei espanyola de l’Esport per "l'estret marge que les federacions espanyoles deixen a les catalanes". El president del Comit Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, va assistir a la presa de possessió i va remarcar que la clau de la participació de l'esport català estava en mans de les federacions internacionals.

La possibilitat que es reconeguessin les seleccions esportives catalanes va anar penetrant al llarg de l’any en el debat polític i es va configurar com un element bàsic del reconeixement del caràcter plurinacional de l’estat. La viabilitat esportiva i econòmica d’aquestes seleccions va quedar demostrada el 23 de desembre quan la selecció catalana de futbol va jugar un partit internacional amistós amb la de Bulgària. El partit, organitzat per la Federació Catalana de Futbol i retransmès en directe per TV3 i Catalunya Ràdio, es va jugar a l’estadi de Montjuïc en presència de 35.000 espectadors i va acabar amb empat a un gol.

Al partit hi van assistir, el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, el president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, i el president del Parlament, Joan Reventós, entre d’altres. Altres protagonistes de la jornada van ser el secretari d’estat de comunicació Miguel Ángel Rodríguez, a qui el públic va recordar les seves paraules prenent-se a broma la possibilitat d’una selecció catalana, i el president de l’Atlètic de Madrid Jesús Gil que no va permetre que els jugadors catalans del seu club juguessin amb la selecció.