Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Josep Lluís López Bulla aixeca la mà del nou secretari de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Coscubiela

Articles dependents
Josep Lluís López Bulla
Joan Coscubiela
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Sindicats (223)
Personatges Personatges
Agustín Moreno (2)
Antoni Gutiérrez Díaz (8)
Cándido Méndez (42)
Joan Coscubiela (31)
Josep Lluís López Bulla (10)
Julio Anguita (42)
Manuel Fernández (4)
Nicolás Redondo Urbieta (12)
Entitats Entitats
Comissions Obreres (287)
Partit Comunista d'Espanya (33)
Unión General de Trabajadores (292)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Catalunya (2926)
69 lectures d'aquest article
4 impressions d'aquest article
El relleu a Comissions Obreres
Sindicats
Durant el 1995 es van realitzar a la majoria de llocs de treball de Catalunya eleccions sindicals. Els resultats d'aquestes eleccions van confirmar de forma contundent l'hegemonia de Comissions Obreres i van posar en relleu que la UGT encara no havia superat plenament la crisi desencadenada l'any anterior arran de l’afer PSV.

De fet, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, elegit el 1994 per substituir Nicolás Redondo, no havia aconseguit consolidar la seva posició i seguia sent fortament qüestionat pel sector crític. La crisi va esclatar els primers mesos de l'any i va forçar la renúncia de Méndez, que, malgrat tot, el mes d'abril del 1995 va ser reelegit secretari general de la UGT, amb només el 53,9% dels vots, després de mesos de batalles internes amb l'altre candidat. Manuel Fernández, Lito. La pírrica victòria i el fet que s'exclogués el perdedor de la nova executiva no van semblar una bona manera de refer un sindicat que l’afer PSV havia deixat molt malmès públicament i financerament.

Però l'altra gran força sindical, Comissions Obreres, tampoc no es va escapar de les crisis internes. Al mes de desembre, l'enfrontament entre Antonio Gutiérrez i Agustín Moreno va esclatar amb tota la seva virulència durant el congrés del PCE. L'objectiu del secretari general del PCE i coordinador d’IU, Julio Anguita , era obtenir la direcció de (CCOO) i eliminar el sector liderat per Gutiérrez.

Aquestes disputes van afectar també Comissions Obreres de Catalunya, que a mitjans de desembre van celebrar el VI Congrés de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. A banda dels enfrontaments interns, aquest congrés va estar marcat pel relleu en la secretaria general de Josep Lluís López Bulla , l'home que havia dirigit el sindicat des de la seva legalització. Com a nou secretari general va ser elegit, per un estret marge de vots, Joan Coscubiela.