Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Steven Spielberg

Article de referència:
Oscars de Hollywood
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Cinema (199)
Festivals i premis cinematogràfics (220)
Personatges Personatges
Amy Irving (1)
George Lucas (1)
Harrison Ford (1)
Kate Capshaw (1)
Steven Spielberg (12)
Entitats Entitats
The Academy Awards (71)
7 lectures d'aquest article
4 impressions d'aquest article
Steven Spielberg
Steven Spielberg va néixer el 18 de desembre de 1947 a Cincinnati. La seva afició al cinema i a la televisió li va néixer de ben jove. Una de les coses que més el van impressionar i determinar a escollir el camí de la cinematografia va ser la sèrie The Twilightzone, una sèrie a mig camí entre el terror, el suspens i els ovnis, que va voler imitar en les seves primeres realitzacions.

Spielberg va començar amb el super8 i com a ajudant de director de producció als grans estudis. Però no era un bon estudiant i no va aconseguir ser admès a l'escola de cinema, i es va graduar finalment en literatura anglesa.

Després de fer uns quants productes menors, el curt Amblin i la pel·lícula Folla evasió, va aconseguir el seu primer èxit amb Tiburón (1975) i ja no pararia: després van venir Encuentros en la tercera fase (1977) i 1949

(1979). Mentrestant, juntament amb George Lucas, va crear la sèrie de La guerra de les galàxies, que els va convertir en els veritables regeneradors de la filmografia de Hollywood i en pioners de la indústria del videojoc.

A finals dels setanta, Spielberg s'havia convertit ja en el productor-realitzador de més èxit a Hollywood, i l'èxit volia dir recaptacions milionàries a les taquilles. Tot el que feia li sortia bé. L'any 1981, Spielberg va inaugurar una nova sèrie cinematogràfica, la d'Indiana Jones. La primera entrega va ser En busca del arca perdida, protagonitzada per Harrison Ford, amb qui ja havia col·laborat en La guerra de les galàxies. Un any després, E.T., una fantasia sobre humans i extraterrestres, va aconseguir batre de nou tots els rècords de recaptació.

L'any 1985 va intentar triomfar amb una pel-lícula dramàtica, El color púrpura, però no ho va aconseguir. Ni el públic ni la crítica no van acollir gaire bé l'experiment. En canvi, la seva fórmula Indiana Jones va seguir funcionant. En va fer dues entregues més: Indiana Jones y el templo maldito i Indiana Jones y la última cruzada. Spielberg, però, va seguir intentant coses noves: El imperio del sol (1990), Hook (1991), Parc Juràssic (1992) i Els Pícapedra (1993).

Des de l'any 1982, quan va llegir el llibre de Thomas Keneally sobre la vida de Schindler, va començar a cavil·lar la manera de portar al cinema aquest episodi sobre l'holocaust jueu. Va trigar gairebé dotze anys a dur-ho a terme.

Spielberg es va casar amb l'actriu Kate Capshaw, després de divorciar-se de la també actriu Amy Irving. Quan va rebre l'Oscar tenia una fillastra de quinze anys, un fill de vuit de la primera dona, un altre d'adoptat de quatre i dos fills més de Kate, una nena de dos anys i un nen de mesos.