Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1997

Imprimir    Recomanar article
Nelson Mandela va començar la seva retirada de la política activa a finats de l'any 1997

Articles dependents
Thabo Mbeki
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Política internacional (1336)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Frederik Willem De Klerk (12)
Jakob Zuma (1)
Nelson Mandela (48)
Thabo Mbeki (21)
Winnie Mandela (8)
Entitats Entitats
Congrés Nacional Africà (Sud-àfrica) (17)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Sud-àfrica (40)
39 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
El primer adéu de Mandela
Sud-Àfrica
El 1997, el president sud-africà Nelson Mandela va iniciar una lenta retirada de la primera línia del poder en abandonar la presidència del seu partit, el Congrés Nacional Africà (CNA), i anunciar fermament que no es presentaria a les eleccions presidencials previstes per a 1999. També en la gestió diària del govern Mandela va anar cedint protagonisme als seus col·laboradors reservant-se per a ell només el paper d’àrbitre. La seva principal tasca era potenciar la presència internacional de Sud-àfrica, un país que tenia en el propi Mandela la seva millor imatge de marca. Pocs mesos abans que Mandela deixés de presidir el CNA, el 26 d’agost, va anunciar també la seva retirada de la política activa: Frederik De Klerk, l’altre gran artífex de la fi de l’apartheid que havia compartit amb Nelson Mandela el premi Nobel de la Pau 1993. Amb la marxa dels dos líders històrics quedava clar que s'havia acabat la transició a Sud-àfrica i que havia arribat l’hora d’una nova generació.

L’home elegit per Mandela per substituir-lo era el vicepresident del país Thabo Mbeki que el 17 de desembre de 1997 va ser elegit per aclamació nou president del CNA pels 3.064 compromissaris que assistien a la 50ena conferència del partit celebrada a la localitat de Mafikeng. A la mateixa conferència, Jacob Zuma va ser nomenat vicepresident del CNA i Kgalema Molanthe secretari general.

Winnie Mandela, de qui Nelson Mandela s'havia divorciat el 1996, va haver de retirar la seva candidatura a la vice-presidència en haver sortit debilitada de la seva compareixença davant la Comissió de la Veritat i la Reconciliació acusada de l’assassinat de 8 correligionaris. Malgrat tot, durant el congrés, Winnie Mandela va ser confirmada en la presidència de la Lliga de Dones del CNA i va ser elegida per ocupar un dels 65 llocs del comitè executiu nacional.

Durant la conferència del CNA, Nelson Mandela va fer un llarg discurs de comiat en el que va postular la necessitat de garantir el creixement econòmic i social del país, combatent les pretensions de la minoria blanca de mantenir els seus privilegis i reafirmant-se en la política conciliatòria inaugurada el 1994. El discurs va ser considerat pels representants del CNA com el llegat polític i ideològic de l'home que havia estat, i encara era als seus 79 anys, el símbol màxim de la lluita per la llibertat a l’Àfrica.

Malgrat els enormes èxits polítics de la transició sud-africana, la situació del país era encara força delicada, especialment en el terreny econòmic amb uns índexs d'atur molt alts (25%) i un creixement escàs (2,5%), en el terreny de la seguretat (18.000 assassinats per any). El nou president del CNA i proper candidat electoral de la formació, Thabo Mbeki, però no era un nouvingut, però la seva tasca no seria fàcil.