Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Theresa Zabell

Article de referència:
Els Jocs Olímpics del Centenari
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Altres esports (198)
Jocs Olímpics, Olimpiades (187)
Trofeus, campionats, medalles, rècords (1378)
Personatges Personatges
Fernando Bolín (1)
Teresa Zabell (5)
Entitats Entitats
Federació Espanyola de Vela (1)
Jocs Olímpics Atlanta (43)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Atlanta (EUA) (22)
24 lectures d'aquest article
Theresa Zabell
Theresa Zabell es va convertir a Atlanta en la primera regatista espanyola que aconseguia dues medalles d'or olímpiques consecutives i, amb 31 anys, es va confirmar com la millor regatista mundial dels últims temps. Era la indiscutible número u des que havia guanyat el seu primer títol mundial en la classe Europa (1985). Després, ja en 470, va arrasar el 1992, el 1995 i el 1996. Havia estat també campiona del món en Dinghy el 1994. Un total de cinc títols mundials figuraven al seu palmarès.

Però, malgrat els seus èxits, Zabell rebia un suport de les autoritats esportives espanyoles que ella considerava insuficient, i havia mantingut sempre posicions molt independents i havia buscat fonts de finançament alternatives. Després d'Atlanta, va continuar la seva lluita contra la Federació Espanyola de Vela, que es va agreujar quan Zabell va declarar que no tornaria a navegar en les classes lleugeres mentre seguissin els mateixos directius.

Els acusava de mala gestió i d'intentar desprestigiar-la "perquè els faig nosa", ja que no li podien imposar les normes federatives. La seva guerra amb el president de la Federació, Fernando Bolín, va acabar amb victòria a l'octubre quan aquest va confirmar que deixaria el càrrec a les eleccions de finals d'any. Bolín havia fet declaracions del tipus: "L'or de Zabell a Atlanta és legal, però va fer trampes."

Aquesta rebel amb causa havia nascut el 22 de maig de 1965 a Ipswich (Gran Bretanya), però havia passat la infància a les illes Canàries i posteriorment havia viscut a Màlaga. La seva carrera esportiva havia tingut en els últims anys Catalunya com a base d'operacions. Segons declarava ella mateixa, havia heretat la perseverança i l'enginy del seu pare.