Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Tom Hanks

Article de referència:
L'any de Forrest Gump
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Brian de Palma (1)
Jim Lovell (1)
Jo Dante (1)
John Patrick Shanley (1)
Jonathan Demme (2)
Neil Israel (1)
Penny Marshall (1)
Richard Benjamin (1)
Rita Wilson (1)
Robert Zemeckis (2)
Ronald William Howard (4)
Samantha Lewes (1)
Spencer Tracy (3)
Tom Hanks (9)
16 lectures d'aquest article
5 impressions d'aquest article
Tom Hanks
El 29 de març de 1995, Forrest Gump, la pel·lícula de Robert Zemeckis, va ser la gran triomfadora en la nit dels Oscars 1995, corresponent a la 67a edició: sis estatuetes, tres d'elles a la millor pel·lícula, al millor director i al millor actor. Les altres dues favorites, Pulp fíction, de Quentin Tarantino, i Bales sobre Broadway, de Woody Allen, només es van emportar una estatueta cadascuna.

Però el veritable triomfador de Forrest Gump va ser el seu protagonista, Tom Hanks, que repetia per segon any consecutiu Oscar al millor actor (Philadelphia de Jonathan Demme), una fita que només havia aconseguit el 1937-1938 el llegendari Spencer Tracy.

Tom Hanks es convertia així en un dels actors de Hollywood amb un caixet més alt (15 milions de dòlars per pel·lícula) i accedia al nivell de més gran consideració artística, una fita que ni el mateix Hanks hauria pogut somiar en començar la seva carrera en papers intranscendents de persona atabalada i sense pretensions.

Tom Hanks va néixer el 9 de juliol de 1956 a Concord, Califòrnia, en una família de 4 germans. Els seus pares es van separar quan ell tenia 5 anys. La seva germana se'n va anar a viure amb la seva mare i els tres nois amb el seu pare a Oakland, on va muntar una hamburgueseria.

Hanks va estudiar filosofia a la Universitat de Sacramento, però en acabar la carrera va decidir provar fortuna com a actor a Nova York, on va començar a fer teatre.

Mentre tractava d'obrir-se camí en el món de l'espectacle, Hanks es va casar el 1979 amb l'actriu Samantha Lewes, amb qui va tenir dos fills. Va començar, com molts, protagonitzant una sèrie de televisió (Bosom budies), cosa que li va reportar el seu primer paper en el cine, com a secundari, a Ella sap que és sola a casa.

El 1984 va rodar algunes pel·lícules d'èxit, com 1,2,3, splash, de Ron Howard, o Despedida de soltera, de Neil Israel.

Entre 1985 i 1988, any del seu segon casament, aquest cop amb l'actriu Rita Wilson, que li va donar un altre fill, va rodar Esta casa es una ruïna (1986), de Richard Benjamin, Dos sabuesos (1986), Big, de Penny Marshall (1988), i No matarás al vecino (1988), de Joe Dante.

El reconeixement de la critica especialitzada li va venir per Big, amb una nominació a l'Oscar el 1989. Després van fracassar les expectatives posades en La hoguera de las vanidades (1990), de Brian de Palma, i Joe contra el volcán (1990), de John Patrick Shanley.

El 1994 va ser el seu gran any en obtenir l'Oscar al millor actor per Philadelphia, de Jonathan Demme, al costat de l'espanyol Antonio Banderas, on en el paper d'un malalt de sida va aconseguir que tot Amèrica plorés amb el drama del seu personatge.

El 1995, a més de l'Oscar, Hanks havia aconseguit un nou èxit de públic i recaptació amb l'estrena d'Apolo XIII, de Ron Howard, on feia el paper de l'astronauta Jim Lovell, un dels protagonistes de l'odissea espacial que va mantenir el món expectant durant quatre dies d'abril de 1970.