Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Ulrike Maier

Article de referència:
Els Jocs del medi ambient
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Personatges Personatges
Isolde Kostner (1)
Entitats Entitats
Jocs Olímpics d´Hivern de Lillehammer (22)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Murnau (Alemanya) (2)
Partenkirchen (Alemanya) (2)
34 lectures d'aquest article
13 impressions d'aquest article
Ulrike Maier
El dissabte 29 de gener va ser un dia trist per a l'esport. Aquell dia, a Garmisch-Partenkirchen, Alemanya, moria una noia de 26 anys, Ulrike Maier, dues vegades campiona del món de Super-G. Baixava a 104 quilòmetres per hora quan va perdre el control de l'esquí dret, i en la caiguda es va desnucar contra un pal de cronometratge.

El batibull que regnava a la pista de Kandahar es va convertir de cop en silenci en veure la caiguda d'UIrike just quan li quedava només un terç dels 2.865 metres que havia de recórrer. El silenci va durar uns quants segons mentre Ulrike anava de dret, sense control possible dels moviments, a estavellar-se contra el pal que la va matar.

El doctor encarregat de certificar la causa de la mort de l'esquiadora va explicar que Ulrike havia sofert un "hang fracture", és a dir, un tipus de fractura semblant a la que provoca la mort d'una persona quan és penjada. En el cas d'UIrike, segurament el seu esquí va topar amb una placa de neu humida que va provocar una sobtada frenada. Aquesta frenada, a més de cent quilòmetres per hora de velocitat, va provocar una violenta rotació del cos, una luxació mortal de les vèrtebres cervicals i un seccionament de la medul•la espinal. El xoc amb el pal va ser el tret de gràcia per a Ulrike.

La cursa, que va guanyar la italiana Isolde Kostner, va ser suspesa durant mitja hora, el temps que va tardar a arribar el cos inert d'UIrike a l'hospital de Murnau, a 40 quilòmetres de les pistes, on es va certificar la seva mort.

Era el segon cop en la història de l'esquí femení que es produïa un fet tan lamentable -el 1991, una altra austríaca, Gernot Reinstadler, havia mort en circumstàncies similars a l'estació suïssa de Wengen-, i era l'onzena mort produïda en la Copa del Món des del 1959.

Ulrike Maier havia nascut el 22 d'octubre de 1967 a la localitat austríaca de Rauris. Vivia amb Hubert Schweighofer i tenien una nena, Melanie, de quatre anys. Precisament, estant embaraçada d'ella va guanyar el seu primer mundial de Super-G, l'any 1989, a Vail, Colorado. La segona medalla de mundial la va aconseguir dos anys més tard a Saalbach, Àustria.

Poc abans de morir, havia declarat la seva intenció de retirar-se de la competició si aconseguia guanyar una medalla olímpica en els Jocs de Lillehammer que havien de començar el 12 de febrer. Ni el seu company ni la seva filla eren a Garmisch quan Ulrike es va matar. Eren a Salzburg, on els van notificar la mala notícia. Ulrike i Huberttenien havien pensat de casar-se just aquest any.