Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Umberto Bossi

Article de referència:
Entre la Padània i L'Olivera
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Bruno Salvadori (1)
Gianfranco Fini (15)
Giuseppe Leoni (1)
Silvio Berlusconi (102)
Umberto Bossi (31)
Entitats Entitats
Aliança Nacional (Itàlia) (13)
Forza Italia (23)
Lliga Nord (Itàlia) (22)
Moviment de la Lliga Lombarda (1)
Pol per la Llibertat (2)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Itàlia (158)
11 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Umberto Bossi
El líder de la Lliga Nord Umberto Bossi va néixer a Casano Magnago, Varese, el 19 de setembre de 1941. Fill d'un obrer del tèxtil, es va diplomar en electrònica i va començar la carrera de medicina, que no va acabar.

Les seves activitats polítiques van començar al costat del líder autonomista de la Vall d'Aosta, Bruno Salvadori, fins que el 1984 va fundar el Moviment de la Lliga Lombarda, l'embrió del que més tard seria la Lliga Nord, partit que va crear l'any 1985 i amb el qual es va presentar a les eleccions administratives d'aquell any.

A les eleccions generals del 1987, el partit va aconseguir l'elecció de Bossi com a senador i la de Giuseppe Leoni com a diputat. Des de llavors, la Lliga es va convertir en un dels fenòmens polítics més peculiars d'Europa occidental. Considerat per uns un moviment amb ressonàncies feixistes, era vist per altres com una nova forma de nacionalisme que fonamentava les seves reivindicacions d'autonomia no tant en motius històrics o lingüístics com en causes de tipus econòmic.

A les eleccions del 1992 Umberto Bossi va ser el candidat més votat d'Itàlia. El 1994 va integrar el seu partit a la coalició Pol per la Llibertat, formada conjuntament amb Força Itàlia, de Silvio Berlusconi i Aliança Nacional, de Gianfranco Finí. amb la qual la Lliga Nord va aconseguir 116 parlamentaris, la presidència de la Cambra de Diputats i la participació en el govern.

El desembre del 1994, Bossi va provocar la caiguda del govern de Berlusconi (en què la Lliga disposava de cinc carteres), i va obrir una nova línia secessionista que distingiria la seva acció política el 1996.