Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Giulio Andreotti entra al tribunal de Palerm que l'ha de jutjar

Presa de possessió de Lamberto Dini com a nou primer ministre davant el president de la República, Oscar Luigi Scalfaro

Articles dependents
Lamberto Dini
Giulio Andreotti
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Corrupció, frau i suborn (505)
Crim, delinqüència, màfia (389)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Política internacional (1336)
Personatges Personatges
Bettino Craxi (10)
Giulio Andreotti (15)
Lamberto Dini (13)
Oscar Luigi Scalfaro (14)
Paolo Borselino (2)
Salvatore Riina (1)
Silvio Berlusconi (102)
Entitats Entitats
Parlament d`Itàlia (15)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Itàlia (158)
38 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Una llarga provisionalitat
Itàlia
El 13 de gener de 1995. Lamberto Dini va rebre l'encàrrec clel president de la República italiana. Oscar Luigi Scalfaro, de formar el 54è govern de la República.

El nomenament de Dini. que havia estat ministre del Tresor amb Silvio Berlusconi. resolia el buit creat amb
la dimissió de Berlusconi, 22 dies abans. Dini va formar un govern d'independents que. inicialment, va comptar amb el suport de Forca Itàlia i els partits coalitzats. que veien el govern Dini com una solució provisional fins a la celebració d'eleccions anticipades.

Dini va acceptar el caràcter transitori i "tècnic" del seu gabinet i va assenyalar com a tasques bàsiques la promulgació d'una nova llei electoral, la regulació dels monopolis televisius, el control del dèficit públic i la reforma del sistema de pensions.

Al llarg de l'any. Dini va aconseguir bona part d'aquests objectius, tot i comptar amb un suport parlamentari fràgil i canviant. Del suport inicial cle la dreta es va anar evolucionant cap a un suport creixent del centre i l'esquerra. Dini va superar més cle deu mocions de censura o de confiança, i a finals d'any apareixia com el polític més popular d'Itàlia, amb un índex de confiança entre els ciutadans ilel ()(!.!%, segons els sondejos. El 30 de desembre, un cop aprovats uns pressupostos molt restrictius per al 1996 i considerant que ja havia aconseguit els seus principals objectius, Dini va presentar la seva dimissió a Scalfaro, però el president de la República no la hi va acceptar i va demanar-li que seguís en el càrrec, si més no durant el primer semestre del 1996, quan Itàlia tindria la presidència de torn de la Unió Europea.
En un any especialment turbulent per als partits polítics italians, on van ser processats, entre molts altres, Silvio Berlusconi. Giulio Andreotti i el jutge Antonio Di Pietro. Itàlia va semblar que descobria una nova via de govern, allunyada de les lluites partidistes i capaç de fer front als principals problemes del país, i alhora que permetia la reestructuració i la redefinició de les forces polítiques.

El panorama dels partits polítics italians va començar a canviar amb les eleccions locals d'abril-maig, quan el PDS es va convertir en la primera força política italiana, amb el 25% dels vots, i quan els blocs de dreta i esquerra van quedar pràcticament empatats.

L'11 de juny es van celebrar quatre referèndums sobre una de les qüestions claus del panorama italià: el sistema televisiu. Silvio Berlusconi, amb el seu grup Hininvest, va guanyar els tres referèndums que el podien afectar, que es referien a: la impossibilitat que un sol grup empresarial controlés més d'un canal de televisió privada nacional, que es prohibís interrompre les pel·lícules amb anuncis, i que es posés un límit a les empreses per gestionar el negoci publicitari de més cle dos canals de televisió. En aquests tres referèndums va guanyar el no, mentre que el es va imposar en un quart referèndum sobre la privatitx.ació parcial de la televisió pública RAI.

Aquesta va ser l'única victòria de Berlusconi durant l'any. Les constants incriminacions judicials en què es va veure embolicat el gaip empresarial de Berlusconi van culminar el 4 d'octubre de 1995, quan el fiscal Gherardo Colombo va demanar el processament de Berlusconi per presumptes comissions pagades a la Guàrdia de Finances. Deu dies més tard, un jutge cle Milà va anunciar per al 17 de gener de 1996 el judici cle Berlusconi i deu persones més del seu equip, acusats de corrupció.

Finalment Berlusconi s'havia vist atrapat per la mateixa dinàmica que li havia permès accedir a la presidència del consell un any abans. Força Itàlia també havia entrat en el joc judicial en què havien caigut tots els polítics i els seus partits.

Quan a finals del 1992 va començar l'operació Mans Netes, Itàlia va encetar la crisi política més important de la seva història recent, amb un seguit d'esdeveniments que van minar la credibilitat de la classe política del país i van enfonsar la imatge de tots els partits, des dels socialistes de Bettino Craxi a la Democràcia Cristiana de Giulio Andreotti, en posar-se en evidència l'alt gran de corrupció de tots ells i les implicacions que la Màfia tenia en el sistema polític italià.

El 1995, Craxi continuava amagat a Tunísia, negant-se a tornar per passar comptes, i Andreotti s'havia d'enfrontar a. un judici sumaríssim, acusat d'associació mafiosa i de l'assassinat del periodista Mino Piccoreli el 1984.

La Màfia, per la seva banda, també patia una crisi sense precedents, en haver ingressat a la presó els principals dels seus capos-. Salvatore, 'Toto', Riina. i Nitto Santapaola. acusats dels assassinats dels dos jutges instructors del procés cle Palerm contra 300 mafiosos:
Giovanni Falcone i Paolo Borselino,
els mesos cle maig i juliol del 1992, respectivament.

El 25 de setembre va començar a Palerm, Sicília, el judici contra l'ex-dirigent de l'antiga Democràcia Cristiana italiana. Giulio Andreotti, acusat d'associació mafiosa.

El polític més incombustible de la Itàlia de la postguerra, que havia estat set cops primer ministre i vint-i-tres cops ministre, a més de senador vitalici de la República, es trobava davant els jutges per dirimir un sumari de 120.000 pàgines que involucrava també 18 dels 33 ministres del seu últim govern (1991-1992). El sumari s'havia construït fonamentalment a partir cle les declaracions tetes per dos mafiosos penedits, Leonardo Manoia i Tommaso Buscetta. que havien afirmat que Andreotti era un dels principals protectors de la Màfia.

Dies abans de començar el judici. Andreotti va declarar: "Avui en dia, en comptes de construir es destrueix. La justícia i la premsa plt trist i ang< >ixat clavant d'aquest pn k es. que pot durar Ix-n Ix- tres anys i jo ja en tinc 76. Sé que un home i el seu passat poilen ser destruïts. Ja ha passat altres cops. Jo, en el meu cas. espero arribar fins al final sa i estalvi."